Сьома річниця Іловайської трагедії: головні факти

Сьома річниця Іловайської трагедії: головні факти

Укрінформ
У ці дні в Україні вшановують річницю Іловайської трагедії 2014 року, коли в результаті протистояння російським військам українські збройні підрозділи потрапили у вороже оточення.

Про це повідомляє Укрінформ.

В ніч з 23 на 24 серпня 2014 року відбулось наймасштабніше пряме вторгнення збройних сил країни-агресора на територію України. У плани Москви не входило здавати важливий стратегічний пункт, тому вона кинула проти українців свої регулярні війська. На момент вторгнення сили ЗС РФ складалися з дев’яти батальйонно-тактичних груп: 3500 осіб особового складу, до 60 танків, до 320 БМД (БМП), до 60 гармат, до 45 мінометів та 5 протитанкових ракетних комплексів.

Вже 24-25 серпня батальйони МВС України «Дніпро-1», «Миротворець», «Світязь», «Херсон», «Івано-Франківськ», Нацгвардії «Донбас» і сили сектору «Б» потрапили в оточення.

Читайте також: Офіс генпрокурора викладе на сайті матеріали про Іловайську трагедію

28 серпня становище українських військових стало критичним. Між керівництвом АТО та Генштабом ЗС РФ відбулися переговори щодо надання гарантій безпечних гуманітарних коридорів для виходу з оточення українських військових за узгодженими маршрутами.

Президент Росії Володимир Путін, граючи роль миротворця, 29 серпня запропонував підконтрольним Росії незаконним збройним формуванням відкрити для українських військових гуманітарний коридор, яким би вони могли вийти з оточення. Однак під час забезпечення у районі Іловайська «зеленого коридору» для виходу з оточення українських військовослужбовців, які склали зброю, по них, а також по автомобілю з символом Червоного Хреста було здійснено інтенсивні обстріли.

Читайте також: Росія заздалегідь спланувала Іловайський котел – Офіс генпрокурора

За офіційними даними, під час Іловайської операції і подальшого розстрілу в так званому «зеленому коридорі» 366 українських воїнів загинуло, 429 – дістали поранення різного ступеня тяжкості, 300 – потрапили у полон.

Офіс Генерального прокурора 2021 року направив до Міжнародного кримінального суду інформаційне повідомлення щодо фактів віроломного вбивства українських військових під час Іловайської трагедії та оборони Донецького аеропорту.

У грудні 2019 року прокурори департаменту вже передавали до Офісу прокурора МКС інформацію щодо позасудових страт українських військовослужбовців під час подій в районі Іловайська. Загалом до Міжнародного кримінального суду Офісом Генерального прокурора загалом направлено 19 звернень з фактами порушень міжнародного гуманітарного права та прав людини на тимчасово окупованих територіях Криму та Донбасу.

Читайте також: В Офісі генпрокурора розповіли, коли Путіна можна буде притягнути до відповідальності

Президент Володимир Зеленський 24 серпня 2019 року підписав указ про відзначення 29 серпня Дня пам’яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність держави.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-