Штати в ОБСЄ вказали на протиріччя в словах і діях Росії щодо «тиші» на сході України

Штати в ОБСЄ вказали на протиріччя в словах і діях Росії щодо «тиші» на сході України

Укрінформ
Для мирного врегулювання розпочатого Росію конфлікту в Україні Кремль має виконати взяті на себе зобов’язання та припинити збройну агресію.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це заявила тимчасово повірена у справах США при ОБСЄ Кортні Острієн під час засідання Постійної ради Організації з безпеки та співробітництва у Європі у четвер, 29 липня.

"Я погоджуюся із заявою мого шанованого російського колеги минулого тижня про те, що єдиний спосіб врегулювати цей конфлікт – мирними засобами. Такі засоби мали б передбачати виконання Кремлем своїх зобов’язань та припинення агресії", - йдеться у заяві Острієн щодо триваючої агресії Росії проти України та незаконної окупації Криму.

Читайте також: Ескалація на сході: Україна в ОБСЄ закликала Росію повернутися до перемир’я

Американська дипломат висловила занепокоєння з приводу зростання кількості порушень режиму припинення вогню, що фіксується в останніх звітах СММ ОБСЄ. "Ми стурбовані з приводу останніх звітів СММ, яка зафіксувала 3600 порушень режиму припинення вогню, включаючи 427 вибухів. Це – не мирні засоби. Також у звіті згадувалося про обстріл двох БПЛА з боку очолюваних Росією сил. Це – не мирні засоби", - заявила Острієн.

За її словами, незрозумілим залишається те, "як держава, яка заявляє про свої наміри з врегулювання цього конфлікту мирними засобами, може продовжувати розпалювати конфлікт, озброюючи, навчаючи, керуючи сили на сході України та воюючи з ними поряд". "При цьому, російські речники та "головні переговорники" риторично заперечують суверенне право Української держави на формування власного політичного майбутнього", - додала очільниця місії США в ОБСЄ.

Читайте також: Україна проти РФ: у Мін’юсті розповіли про головний виклик справи у ЄСПЛ

Вона також в черговий раз нагадала російській делегації, що держави-учасниці ОБСЄ у своєї більшості відкидають спроби Росії видати себе за "нейтрального посередника" у розпочатому нею конфлікті на сході України.

"Мінські домовленості, ОБСЄ у цілому та G7 визначають Росію як сторону цього конфлікту", - заявила Острієн.

Як відомо, Євросоюз раніше неодноразово називав Кремль стороною конфлікту на сході Україні та відкидав російський наратив із зображенням РФ як нібито посередника у "внутрішньоукраїнському конфлікті", що перешкоджає змістовним переговорам у Мінському та Нормандському форматах.

Фото: twitter.com/USAmbOSCE

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-