Росія замінює Курченка на посту «куратора промисловості» в ОРДЛО – експерт

Росія замінює Курченка на посту «куратора промисловості» в ОРДЛО – експерт

Укрінформ
Російський бізнесмен Євген Юрченко, якого у так званій "ДНР" оголосили новим "інвестором" і "реаніматором" промисловості, отримає в управління "найбільш прибуткову частину" підприємств, які раніше перебували під управлінням "Внешторгсервиса" колишнього українського олігарха Сергія Курченка. 

Про це сказав в ефірі телеканалу "Дом" аналітик "Московського центру Карнегі" Костянтин Скоркін, передає Укрінформ.

"Думаю, що на цей момент йому, очевидно, передають якусь найбільш прибуткову частину. Мені здається, це пов'язано з тим, що це повинно якось працювати врешті-решт. Оскільки він обіцяв шукати ринки збуту тощо", — зазначив аналітик.

На його думку, зараз важко прогнозувати подальшу присутність "Внешторгсервиса" в окремих районах Донецької та Луганської областей (ОРДЛО). Він вважає, що Курченко виявився "надто одіозним", що й стало причиною зміни кураторів промисловості ОРДЛО.

Читайте також: У Харкові готують передачу «спортоб’єктів Курченка» у власність міста

"Чи залишиться ця структура, на баланс якої будуть передані ці підприємства, чи ні, це побачимо найближчим часом, як вони оптимізуватимуть схему управління. Передусім, звичайно, йдеться про персоналії. Тому що Курченко виявився занадто одіозним на цей момент. І дії його команди призвели до соціальної дестабілізації. Тому його звідти прибирають, а з'являється російський бізнесмен із хорошою біографією, який уособлюватиме "добру руку" Москви", — пояснив Скоркін.

Те, що Юрченко з'явився на Донбасі, "було несподіванкою, оскільки жодних зв'язків із Донбасом до цього у нього не простежувалося", доповнив аналітик.

Читайте також: Конфіскований у Курченка нафтопереробний завод передали в управління АРМА

"В якомусь "комюніке" "ЛНР" позначалося, що він із луганським корінням, але я, якщо чесно, не знаю, яке у нього луганське коріння, й нічого на цю тему так і не знайшов, крім цього "комюніке", власне. Тому складно сказати, чому вибрали саме його. Найімовірніше, це пов'язано з якимись внутрішніми елітними іграми, коли якась група просунула свою людину, як мені здається. Там багато версій щодо того, чиєю людиною він може вважатися", — зауважив він.

Аналітик припустив, що Юрченко прийшов на зміну Курченку зі "складною біографією" та "уособлює великий російський бізнес", і цим передає сигнал про те, що РФ має намір "закінчувати з періодом хаосу".

"Як мені здається, сенс його появи в тому, що на зміну ось такому Курченку, з такою складною біографією, з'являється людина з біографією "чистою", яка уособлює великий російський бізнес, управлінські кола. Це такий сигнал, що Росія закінчуватиме з періодом цього хаосу, з якимись незрозумілими авантюристами, які опинилися біля керма економіки. І тепер такі ось російські керівники цим займатимуться", — підкреслив Скоркін.

Говорячи про причини, що спонукали самого Юрченка вирішити піддатися ризику санкцій за діяльність на тимчасово окупованих територіях України, він припустив, що бізнесмен отримав якусь пропозицію, від якої не зміг відмовитися.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-