Суд Праги заарештував трьох з п’яти чехів, підозрюваних у тероризмі на сході України

Суд Праги заарештував трьох з п’яти чехів, підозрюваних у тероризмі на сході України

Укрінформ
Окружний суд Праги-5 ухвалив заарештувати трьох з п’яти чехів, затриманих за підозрою в участі в боях на сході України на боці так званої «ДНР».

Про це повідомляють Novinky, передає кореспондент Укрінформу.

Як зазначається, під арешт узято голову «Спілки чехословацьких солдатів у запасі за мир» та члена цієї організації, а також 56-річного православного священника «з чітко вираженою проросійською орієнтацією».

На думку суду, є підстави вважати, що ці особи можуть утекти або чинити тиск на свідків.

Заарештовані ще можуть оскаржити це рішення.

За інформацією видання, серед затриманих була також 60-річна керівниця апарату названої організації. На думку слідчих, вона, ймовірно, керувала підготовкою кількох десятків громадян Чехії, які мали поїхати на Донбас, щоб воювати проти України.

Читайте також: Глави МЗС країн «Великої сімки» обговорять російську агресію

За деякими даними, ця спілка пов'язана безпосередньо з російськими спецслужбами, щонайменше один із її членів раніше їздив на схід України, де, ймовірно, брав участь у бойових діях. Спілка організовувала також різноманітні акції на військову тематику, зокрема для учнів початкової школи, військові тренування з дозволеною законом зброєю тощо.

Як повідомляв Укрінформ, 21 квітня Національний центр боротьби з організованою злочинністю кримінальної поліції та слідчої служби Чеської Республіки (NCOZ) затримав п’ятьох людей, яких підозрюють в організації поїздок громадян Чехії на схід України для участі в бойових діях на боці окупантів.

NCOZ порушив кримінальне провадження проти п’ятьох фізичних осіб і однієї юридичної особи за статтями «теракт», «участь у терористичному угрупованні», «фінансування тероризму» та «підтримка та пропаганда тероризму».

У разі доведення вини чехам може загрожувати до 20 років ув'язнення за теракт, до 12 років - за фінансування тероризму, 15 років - за підтримку та пропаганду тероризму.

Фото: Kateřina Šulová, ČTK

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-