В ОБСЄ заявляють про найбільшу кількість порушень «тиші» на сході України з початку року

В ОБСЄ заявляють про найбільшу кількість порушень «тиші» на сході України з початку року

Укрінформ
Кількість порушень режиму припинення вогню у зоні конфлікту на сході України, зафіксованих протягом останніх двох тижнів, досягла найвищого рівня у цьому році і була утричі вищою у порівнянні з аналогічним попереднім періодом.

Про це йдеться у заяві спеціального представника Діючого голови ОБСЄ в Україні та у Тристоронній контактній групі Хайді Грау після чергових зустрічей ТКГ і її робочих груп в форматі відеоконференцій.

Вона зазначила, що засідання відбулися на тлі збільшення кількості порушень режиму припинення вогню.

«За даними СММ, число порушень, зафіксованих протягом останніх двох тижнів, досягло найвищого рівня в цьому році і було утричі вищим порівняно з аналогічним попереднім періодом. Це негативно позначається і на нашій роботі», - заявила Грау.

Вона зазначила, що протягом останніх двох тижнів також значно почастішали випадки обмежень і перешкод для вільного пересування СММ ОБСЄ і виконання її мандату. Зокрема, на дев'ять з десяти польотів БПЛА СММ дальнього радіусу дії впливають радіоелектронні перешкоди.

Грау повідомила, що дискусію щодо Координаційного механізму з реагування на порушення режиму припинення вогню буде продовжено на майбутніх засіданнях робочої групи з безпеки.

«Однак варто зазначити, що ефективна імплементація цього механізму буде можлива лише за наявності політичної волі значно скоротити число порушень режиму припинення вогню з обох боків від лінії зіткнення», - вважає спецпредставник ОБСЄ.

За інформацією Грау, в обговореннях учасників засідання політичної робочої групи знову переважали процедурні питання, які перешкодили просуванню у розробці плану дій у повній відповідності з Мінськими угодами за дорученням ТКГ.

У центрі уваги гуманітарної робочої групи було усунення перешкод для одночасного відкриття нових пунктів пропуску поблизу населених пунктів Золоте і Щастя Луганської області. На її засіданні також обговорювалися питання, пов'язані з взаємним звільненням і обміном осіб, утримуваних у зв'язку з конфліктом, повідомила Грау.

Читайте також: В ОП розповіли чеським урядовцям про ескалацію ситуації на сході України

Учасники засідання економічної робочої групи розглядали питання забезпечення виплат пенсій маломобільних громадян, які живуть в окремих районах Донецької і Луганської областей (ОРДЛО) України, а також теми водопостачання через лінію зіткнення у Донецькій і Луганській областях, питання екології та забезпечення мобільного зв'язку в ОРДЛО, поінформувала Грау.

Як повідомлялося, глава української делегації в ТКГ Леонід Кравчук на засіданні 14 квітня заявив про те, що Україна продовжує наполягати на поверненні до повного дотримання режиму припинення вогню і посиленні ефективного контролю за його виконанням.

Наступне чергове засідання ТКГ заплановане на 28 квітня.

Фото: Belta.by

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-