Окупанти систематично перешкоджають роботі патрулів СММ ОБСЄ - штаб ООС

Окупанти систематично перешкоджають роботі патрулів СММ ОБСЄ - штаб ООС

Укрінформ
Російсько-окупаційні війська систематично перешкоджають роботі патрулів Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ, останнім часом кількість таких порушень збільшилась.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє штаб ООС у Фейсбуці, посилаючись на звіт СММ ОБСЄ.

"На цей час діяльність СММ є єдиним дієвим та неупередженим інструментом фіксації порушень, обумовлених Мінськими домовленостями. Розуміючи це, Російська Федерація та її незаконні збройні формування відверто ігнорують вимоги Мандату СММ, вдаючись до глушіння її БПЛА та заборони допуску патрулів Місії до окремих районів на тимчасово непідконтрольній урядові України території", - йдеться у повідомленні.

Читайте також: Росія відмовилася пояснювати в ОБСЄ причини нарощування військ біля українського кордону

За інформацією штабу ООС, починаючи з лютого 2021 року "відмічається кореляція між збільшенням випадків різноманітних порушень Мінських домовленостей з боку збройних формувань РФ та фактів перешкоджання роботі СММ в цих районах".

Зазначається, що відповідно до аналізу щоденних звітів СММ ОБСЄ за березень 2021 року зафіксовано 92 факти глушіння БПЛА СММ, а за перший тиждень квітня 2021 року вже 50 таких випадків.

Читайте також: ОБСЄ збирає спеціальне засідання через війська РФ біля кордонів України

Водночас підрозділами ЗСУ зафіксована робота станцій перешкод РФ, що виконували завдання з блокування польотів БПЛА СММ та ймовірно зосереджені на Сєверодонецькому напрямку в районах населених пунктів Кадіївка, Дебальцево, на Авдіївському напрямку в районі населеного пункту Донецьк та на Маріупольському напрямку в районі населеного пункту Безіменне. Тактико-технічні характеристики засобів глушіння дозволяють здійснювати придушення БПЛА Місії фактично вздовж всієї лінії розмежування, розповіли в штабі.

За інформацією штабу ООС, патрулі СММ ОБСЄ також систематично стикаються з обмеженнями свободи їх пересування на тимчасово окупованій території, де під різними приводами найманці РФ не дозволяють патрулям заїжджати в окремі райони, про що Місія детально інформує у своїх щоденних звітах. У березні 2021 року було зафіксовано 9 таких випадків, а вже станом на 8 квітня мали місце 13 фактів перешкоджання свободи пересування представників ОБСЄ.

"Аналіз фактів недопусків патрулів ОБСЄ та випадків порушення найманцями Російської Федерації Мінських домовленостей свідчать про тісний їх взаємозв'язок, з чого можна зробити висновок про те, що збройні формування Російської Федерації переслідують мету приховування накопичення озброєння та військової техніки в районах проведення їх бойового злагодження (полігонах), проведення обстрілів позицій Збройних сил України, з одночасним виготовленням фейкової інформації та подальшим звинуваченням уряду України у порушенні Мінських домовленостей", - зазначається в повідомленні ООС.

Читайте також: Від початку доби — шість обстрілів, поранений боєць

Випадки перешкоджання роботі патрулів ОБСЄ, за даними штабу ООС, були зафіксовані також на кордоні з РФ, де незаконні збройні формування намагалися приховати переміщення озброєння, військової техніки та товарів військового призначення з території Росії.

Зазначається, що такі заборони не тільки обмежують свободу пересування СММ на тимчасово окупованій території, але й перешкоджають логістичному забезпеченню Місії, яке є вкрай необхідним для виконання доручених їй завдань.

Читайте також: Війська біля кордону: Німеччина та Франція виступили із заявою після відмови Росії від пояснень

У штабі ООС переконані, що, враховуючи збільшення кількості зафіксованих порушень Мінських домовленостей зі сторони Російської Федерації та її найманців, основною метою окупаційної влади ОРДЛО є дискредитація роботи СММ ОБСЄ в районі проведення операції Об’єднаних сил, що своєю чергою дозволить відкрито розповсюджувати деструктивну пропаганду зі звинуваченням ЗСУ в ескалації збройного конфлікту та штучно підтримувати градус протистояння, всіляко уповільнюючи процес мирного врегулювання.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-