На сході України через агресію РФ торік загинули 23 цивільні - Денісова

На сході України через агресію РФ торік загинули 23 цивільні - Денісова

Укрінформ
Через збройну агресію Російської Федерації у 2020 році загинули 23 цивільні особи в Донецькій і Луганській областях.

Про це повідомила Уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова під час презентації своєї щорічної доповіді про стан додержання та захисту прав і свобод людини і громадянина в Україні за минулий рік, передає кореспондент Укрінформу.

"Через збройну агресію Російської Федерації порушується право на життя і безпеку мешканців регіону. Кількість жертв серед цивільного населення внаслідок цих обстрілів у 2020 році становить 128 осіб, серед них - 23 особи загиблих", - сказала Денісова.

За її словами, у 2020 році серед повідомлень про порушення прав людини 7,8% стосувалися прав внутрішньо переміщених осіб. Це в чотири рази більше, ніж у 2019 році.

Читайте також: Денісова торік отримала понад 48 тисяч повідомлень про порушення прав людини

Крім того, через пандемію COVID-19 в період за березень-грудень 2020 року у 27 разів зменшилася кількість перетинів КПВВ жителями окупованих територій.

"Ця проблема виникла практично в березні 2020 року, до мене надійшло 1700 повідомлень від людей, які не змогли реалізувати своє право пересування. Через мої звернення до командувача ООС громадяни змогли скористатися своїм правом на свободу пересування" - зазначила омбудсмен.

Також Денісова розповіла про порушення права на отримання пенсійних виплат ВПО та цивільного населення, яке залишилося проживати на тимчасово окупованих територіях. Зокрема, не виконуються судові рішення про повернення Пенсійним фондом поновлених виплат, борги становлять практично 11 млрд грн.

Читайте також: Російська окупація: Денісова заявляє про незаконне утримання 413 українців

Порушується право наших громадян, які проживають на тимчасово окупованих територіях, на встановлення фактів народження або смерті.

"Ускладнена процедура штовхає наших громадян отримувати паспорти Російської Федерації та реєструвати такі акти окупаційною владою", - зауважила Уповноважений ВР з прав людини.

Читайте також: Денісова назвала ім’я українки, яку засудили за «шпигунство» в окупованому Криму

Як повідомляв Укрінформ, 17 березня Уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова вручила Голові Верховної Ради Дмитру Разумкову щорічну доповідь Уповноваженого ВР з прав людини про стан додержання та захисту прав і свобод людини та громадянина в Україні за 2020 рік.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-