Заступник Єрмака розповів представнику НАТО про 570 порушень «тиші» з початку року

Заступник Єрмака розповів представнику НАТО про 570 порушень «тиші» з початку року

Укрінформ
Заступник керівника Офісу Президента Роман Машовець обговорив з головою Представництва НАТО в Україні Александером Вінніковим ескалацію Російською Федерацією ситуації на сході України, нарощування присутності російських військ біля українського кордону та перспективи отримання ПДЧ.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба ОП.

Машовець, зокрема, подякував за підтримку з боку НАТО на шляху євроатлантичної інтеграції України та наближення її до стандартів Північноатлантичного альянсу.

«Ми дуже сподіваємося, що в найближчому майбутньому також отримаємо План дій щодо членства в НАТО (ПДЧ)», – наголосив він.

Заступник керівника ОП поінформував співрозмовника про погіршення безпекової ситуації на сході й зауважив, що з початку цього року російські війська понад 570 разів порушили режим тиші, щотижня є сумні повідомлення про втрати серед українських воїнів на сході України.

«Російська Федерація не дотримується міжнародних домовленостей та всіляко демонструє небажання вести діалог у форматі Тристоронньої контактної групи і в Нормандському форматі. Російська сторона намагається зірвати мирний процес, а також режим повного і всеосяжного припинення вогню, встановлений 27 липня 2020 року», – зазначив Машовець.

За його словами, наразі спостерігається скупчення російських військ біля державного кордону України. У цьому контексті він підкреслив, що організація спільних навчань ЗСУ з військовими НАТО, зокрема можливість спільних з авіацією країн НАТО повітряних патрулів у повітряному просторі України, сприятиме стабілізації безпекової ситуації у регіоні.

Також заступник керівника ОП наголосив на важливості політичної реакції від керівництва НАТО на такі дії Росії.

Зі свого боку голова Представництва НАТО в Україні висловив співчуття у зв’язку з тими втратами, яких зазнала Україна протягом останніх тижнів у боротьбі з російською агресією на Донеччині й Луганщині. Вінніков розповів, що вся інформація щодо безпекової ситуації на сході нашої держави та на кордоні з Росією буде передана у штаб-квартиру Альянсу в Брюсселі.

Представник НАТО нагадав, що у нещодавній плідній розмові Президента України Володимира Зеленського з генеральним секретарем Альянсу Єнсом Столтенбергом співрозмовники погодилися з необхідністю сфокусуватися на запровадженні реформ, які наблизять Україну до НАТО.

Вінніков також відзначив позитивні зрушення у сфері безпеки та оборони України, насамперед ухвалення у 2020 році законів про розвідку та оборонні закупівлі.

«Хотіли б окремо відзначити прийняття в першому читанні закону про Службу безпеки України і з нетерпінням очікуємо ухвалення закону у другому читанні, що буде історичним кроком на шляху наближення до НАТО», – зауважив він.

Читайте також: Зростання кількості порушень «тиші» було предметом розлогих дискусій у ТКГ - Грау

Голова Представництва НАТО в Україні також відзначив затвердження Стратегії національної безпеки України у вересні 2020 року та Стратегії воєнної безпеки України в березні цього року, які містять чітке стратегічне бачення оборонної політики країни та створюють платформу для подальшої розробки й ухвалення Стратегічного оборонного бюлетеня та інших стратегічних документів у сфері національної безпеки та оборони України.

Як повідомлялося, 26 березня під Шумами внаслідок прицільного обстрілу позицій Об'єднаних сил із заборонених Мінськими домовленостями мінометів калібру 82 мм, станкових автоматичних гранатометів і великокаліберних кулеметів загинули четверо українських військовослужбовців, ще двоє зазнали поранень та були доправлені до медзакладу.

Фото: www.president.gov.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-