В Україні відзначають День танкістів

В Україні відзначають День танкістів

Укрінформ
Сьогодні в Україні відзначається День танкістів, встановлений згідно з Указом Президента від 29 серпня 1997 року у другу неділю вересня.

Україна по праву вважається однією з провідних танкових держав світу. Вона має багаторічну історію становлення та розвитку танкових військ, які є важливою складовою бойового потенціалу Збройних Сил України.

Як відомо, танк – броньована машина, призначена для знищення техніки, дотів, дзотів і живої сили противника. Перші танки з’явилися ще під час Першої світової війни. За своїми технічними характеристиками вони суттєво відрізнялися від теперішніх броньованих машин, але навіть своїм грізним виглядом справляли на супротивника вражаючу дію. Сталося це у 1916 році під час битви на Соммі – перші 32 машини застосували під час бою англійці.

На сьогодні збройні сили будь-якої з країн, яка серйозно ставиться до власної оборони, важко уявити без танкових з’єднань. Танкові війська володіють великою вогневою потужністю і ударною силою, високою мобільністю і надійним броньовим захистом. Вони призначенні для утримання зайнятих районів, рубежів і позицій, відбиттю ударів противника, прориву оборони противника, розгрому його військ, захопленню важливих районів, рубежів і об’єктів. Танкові війська можна сміливо назвати «бронею» піхоти – без них піхотинці як без рук – не підуть у наступ і не зможуть утримувати здобуті позиції.

Читайте також: Військові берети ЗСУ зберігають національні традиції — Міноборони

Російська збройна агресія щодо України багато чого змінила – вперше з часів Другої світової війни на території Східної Європи, а саме на східних кордонах України, відбувалися танкові бої. Українські танкісти брали активну участь у визволенні населених пунктів Донеччини і Луганщини, боях за Дебальцеве, Мар’їнку, Піски, Авдіївку; проявили себе воїни-танкісти і в жорстоких боях за Донецький аеропорт.

Чимало українських танкістів загинуло, захищаючи Батьківщину, чимало з них нагороджено за виявлені мужність і героїзм.

Військове керівництво привітало українських танкістів, ветеранів і працівників танкобудівної галузі з професійним святом.

Зокрема, міністр оборони Андрій Таран зауважив, що відзначення цього свята на державному рівні — це подяка усім, хто писав історію танкових військ, а також данина поваги вченим та конструкторам за створення потужних бойових машин, завдяки яким Україна належить до провідних країн світу у галузі танкобудування.

Водночас головнокомандувач ЗСУ генерал-полковник Руслан Хомчак побажав танкістам залишатися ударною міццю нашої держави.

Своєю чергою начальник Генерального штабу ЗСУ генерал-лейтенант Сергій Корнійчук у своєму привітанні відзначив професіоналізм і майстерність воїнів-танкістів, проявлені під час оборони Донецького аеропорту, в боях за Луганський аеропорт під Дебальцевим та в інших «гарячих точках» Донбасу.

Начальник Генштабу нагадав, що серед Героїв України є чотири воїни-танкісти: підполковник Євген Межевікін, капітан Василь Божок, підполковник Іван Вінник та удостоєний цього звання посмертно капітан Олександр Лавренко.

Командувач Об'єднаних сил генерал-лейтенант Володимир Кравченко відзначив, що саме завдяки танковим військам у найважчі часи збройного протистояння на сході України ворога вдалося зупинити. Про це йдеться у вітанні командувача ОС з нагоди Дня танкіста.

"Ви справжня міць українського війська, основа його бойового потенціалу. Війна на сході України показала, що ви завжди там, де найважче. Ваша підтримка повсякчас була життєво необхідною військам як в наступі, так і в обороні. Саме завдяки танковим військам у найважчі часи збройного протистояння на сході України ворога вдалося зупинити. Героїчні подвиги воїнів-танкістів навіки викарбовано на сторінках сучасної історії перемог українського війсь

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-