Зеленський розповів голові ОБСЄ про порушення окупантами перемир'я на Донбасі

Зеленський розповів голові ОБСЄ про порушення окупантами перемир'я на Донбасі

Укрінформ
Президент України Володимир Зеленський провів телефонну розмову з чинним головою ОБСЄ, прем’єр-міністром Албанії Еді Рамою з метою координації зусиль з мирного врегулювання на Донбасі.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба глави держави.

Зазначається, що співрозмовники обговорили безпекову ситуацію на Донбасі та важливі аспекти переговорного процесу в межах Нормандського формату.

Президент привернув увагу до порушень домовленостей з боку незаконних збройних формувань, зокрема обстрілів ними українських позицій, що відбувалися 6 та 10 вересня.

«Учора, буквально під час моєї телефонної розмови з канцлером Ангелою Меркель, бойовики відкрили вогонь по українських позиціях поблизу населеного пункту Шуми, по ділянці, де мала пройти зустріч представників СЦКК та ОБСЄ. І різниця між цими пострілами та попередніми полягала в тому, що ці були прицільними. Ми не хочемо нової ескалації. Адже 6 вересня в результаті провокації незаконних збройних формувань ми вже зазнали втрат – загинув один військовий ЗСУ, один був поранений», – сказав Зеленський.

Чинний голова ОБСЄ зі свого боку підтримав зусилля української сторони, спрямовані на досягнення миру в регіоні, та запевнив у готовності албанського головування сприяти відновленню миру. Як поінформували в ОП, він відзначив, що кроки, які зробив український Президент та народ у напрямку досягнення миру, – дуже мужні, а також наголосив, що шкодує через відсутність взаємного руху протилежної сторони у цьому напрямку.

Читайте також: Окупанти встановлюють протитанкові міни поблизу Веселої Гори - ОБСЄ

У цьому контексті співрозмовники відзначили важливість забезпечення повного безперешкодного доступу Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ на всю непідконтрольну територію.

Зазначається, що, оскільки мандат СММ ОБСЄ не обмежується лише Донбасом, Зеленський наголосив на очікуваннях України, що моніторингова місія приділятиме належну увагу також ситуації в тимчасово окупованій Автономній Республіці Крим та м. Севастополі.

На завершення розмови Еді Рама запросив Володимира Зеленського відвідати Албанію.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-