Україна зафіксувала на Донбасі заборонені міни російського виробництва

Україна зафіксувала на Донбасі заборонені міни російського виробництва

Фото
Укрінформ
На Донбасі зафіксовано черговий факт використання російськими незаконними збройними формуваннями заборонених міжнародними конвенціями протипіхотних мін ПОМ-2, які загрожують життю та здоров’ю мирного населення Донбасу.

Про це з посиланням на інформацію української сторони СЦКК повідомляє пресслужба штабу ООС.

"15 липня 2020 року російсько-окупаційні війська з напрямку непідконтрольного селища Доломітне здійснили обстріл у бік житлових будинків селища Новолуганське, Бахмутського району Донецької області. Ворог застосував РПГ-7, гранату якого замінено на міну ПОМ-2", - йдеться в повідомленні.

Як зазначається, оперативно прибувши на місце обстрілу, спостережна група української сторони СЦКК провела фотофіксацію та встановила, що на території ЗАТ "Бахмутський аграрний союз" внаслідок обстрілу російськими окупантами була виявлена міна ПОМ-2, що не привелась в бойовий стан. Планується подальша утилізація боєприпасу підрозділом ДСНС України. Існує ймовірність можливості знаходження декількох таких мін на прилеглій території.

Українська сторона СЦКК наголошує, що даний вид мін заборонений Оттавською конвенцією з 1997 року та виготовляється виключно в Російській Федерації. Протипіхотна міна ПОМ-2 має період самоліквідації від 4 до 100 годин (в середньому 23-24 години). Для доставки мін використовується гранатомет РПГ-7 з переробленою гранатою ПГ-7. Радіус суцільного ураження становить до 16 метрів, міна спрацьовує у момент, коли людина зачепить одну із чотирьох тонких капронових ниток, завдовжки до 10 метрів кожна. Існують модифікації міни також і без самоліквідації.

В пресслужбі наголосили, що незаконні збройні формування Російської Федерації продовжують свідомо нехтувати Мінськими домовленостями, порушуючи норми гуманітарного права, більше того їхні зухвалі дії свідчать про зацікавленість у подальшому загостренні збройного конфлікту.

Читайте також: Окупанти на Донбасі знову використали заборонені міни ПОМ-2

"Викладені факти чергового тяжкого злочину наочно засвідчують причетність Російської Федерації до систематичних поставок даного типу мін на непідконтрольну Україні територію, з метою подальшого їхнього застосування окупантами по житловим районам Донбасу. Ворог постійно нехтує міжнародними правовими норми і принципами, які застосовуються під час ведення війни, відповідно до міжнародного гуманітарного права та відчуває безвідповідальність ставляючи під загрозу життя мирних мешканців по обидві сторони від лінії зіткнення", - підкреслюється в повідомленні.

Фото: ООС

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-