Розведення військ у Золотому розпочалося - Пристайко

Розведення військ у Золотому розпочалося - Пристайко

Укрінформ
Розведення військ у Золотому розпочалося сьогодні і відбувається під контролем СММ ОБСЄ, яке має офіційно зафіксувати цей процес.

Про це заявив журналістам міністр закордонних справ України Вадим Пристайко у кулуарах першого інвестиційного форуму “RE:think. Invest in Ukraine” у Маріуполі, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Розведення військ у Золотому відбувається прямо зараз. Ми стартуємо з сьогоднішнього дня", - сказав Пристайко.

Він додав, що відведення має бути перевірене і підтверджене СММ ОБСЄ, яка повідомить про це міжнародних партнерів.

"Ми дали їм (СММ - ред.) час на підготовку. Так було домовлено з ними, що вони мають підготуватися, провести більше нарядів, поставити відео, щоб побачити цей процес відведення, перевірити і доповісти нам і Росії, Німеччині і Франції, що відведення завершилося", - зазначив міністр.

За словами Пристайка, українська сторона не втручається у процес контролю СММ відведення військ, оскільки хоче, щоб цей процес був "абсолютно нейтральний і прозорий, як вони це роблять".

Читайте також: Окупанти порушують “тишу” на ділянці розведення в Золотому - п'ять обстрілів за добу

"Ми читаємо їхні звіти. Але ми так само читаємо щоденно інформацію про обстріли. Наприклад, у Золотому останній обстріл був 18 жовтня, по запевненню СММ, тобто дестяь днів тому. Сім днів ми витримали, передали СММ, що ми готові ( до розведення - ред.), дали їм день на підготовку і починаємо розведення. Далі буде Петрівське", - зазначив міністр.

Водночас він акцентував увагу, що процес відведення є контрольованим, "це не те що, ми кинули сіру зону і це не таке далеке відведення, щоб ми не могли повернутися".

Як повідомляв Укрінформ, розведення сил у Золотого й Петровського було заплановано на 7 жовтня, але обстріли бойовиків його зірвали. В українському Міноборони повідомили, що ЗСУ технічно готові до розведення військ у Петровському і Золотому.

15 жовтня на засіданні Тристоронньої контактної групи щодо врегулювання ситуації на сході України не вдалося домовитися про нову дату розведення сил у Золотому і Петровському. Спецпредставник ОБСЄ Мартін Сайдік за підсумками засідання ТКГ підтвердив, що кількість порушень режиму "тиші" різко збільшилася, але одночасно заявив, що сторони підтвердили прихильність до припинення обстрілів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-