Українська сторона закінчила демонтаж у Станиці Луганській

Українська сторона закінчила демонтаж у Станиці Луганській

Фото
Укрінформ
Українська сторона завершила демонтаж фортифікаційних споруд поблизу зруйнованого мосту через Сіверський Донець у Станиці Луганській.

Про це повідомляє Луганська обласна державна адміністрація в Facebook.

"Сьогодні роботи по повному демонтажу фортифікаційних споруд були закінчені", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що чотирма піротехнічними підрозділами ДСНС проводилася робота з перевірки та очищення від вибухонебезпечних предметів ґрунтової дороги, яку планують використовувати як технологічну для під’їзду будівельної техніки до нижньої частини мосту. Також була обстежена майже вся дорога, але приблизно за 200 метрів від зламу мосту роботи були зупинені тому, що через СММ ОБСЄ не надійшли гарантії безпеки зі сторони так званої "ЛНР".

Як повідомляє ОДА, о 9:30 біля зруйнованої частини мосту відбулася зустріч між офіцером Спільного центру з контролю та координації (СЦКК) та представниками СММ ОБСЄ. Представники СММ ОБСЄ мали при собі зроблений напередодні та переданий до ОБСЄ план проведення робіт з очищення території під мостом, із переліком запланованих видів робіт та обладнання (газозварювальне для різки металевих конструкцій), яке планується задіяти. Перемовини тривали приблизно до 12:00.

Зазначається, що сторона так званої "ЛНР" висувала все більш незрозумілі вимоги щодо деталізації запланованих нашою стороною робіт і постійно наполягала на наданні їм проєкту будівництва мосту.

Читайте також: Розмінування мосту в Станиці: вилучили вже понад 700 боєприпасів

"Представником СЦКК в черговий раз було повідомлено СММ ОБСЄ, що наша сторона готова проводити роботи із прибирання території під мостом для проведення в подальшому відновлення зруйнованої частини об’єкту. Не отримавши від представників СММ ОБСЄ надання гарантій безпеки зі сторони так званої "ЛНР", наша сторона роботи під мостом сьогодні не проводила", - додали в облдержадміністрації.

Візуально з української сторони можна бачити, що зі сторони так званої "ЛНР" на відстані приблизно 10 метрів від зламу мосту знаходиться будка типу "кунг", де нанесені літери "СЦКК". "Ця будка буде створювати реальні перешкоди при будівництві мосту. І тому стверджувати, що так звана "ЛНР" демонтувала всі свої споруди на зламі мосту, буде зарано", - наголосили в ОДА.

Як повідомляв Укрінформ, 24 серпня фахівці ДСНС розпочали демонтаж фортифікаційної споруди ближнього до мосту опорного пункту в районі Станиці Луганської. Втім вже 25 серпня українська сторона призупинила демонтаж до початку синхронних робіт з боку окупантів. Згодом СММ ОБСЄ повідомила, що демонтаж колишніх передових позицій у межах ділянки розведення відновили по обидва боки мосту.

27 серпня був затверджений графік відновлювальних робіт на мосту в Станиці Луганській.

30 серпня Луганська обласна військово-цивільна адміністрація повідомила, що на час виконання відновлювальних робіт буде зведено обхідний міст.

31 серпня окупаційна адміністрація відмовила представникам "Укртрансмосту" у доступі до зруйнованої частини мосту, заявили в СЦКК.

Читайте також: Зеленський заявив, що у Станиці Луганській демонтували блокпост

1 вересня через СММ ОБСЄ до незаконних збройних формувань РФ було доведено готовність української сторони до проведення робіт, проте окупанти відмовилися забезпечити, зі свого боку, проведення робіт та надати гарантії безпеки, пояснивши це, нібито, відсутністю детального плану відновлювальних робіт.

У понеділок, 2 вересня, українська сторона розпочала демонтаж останньої фортифікаційної споруди, що розміщена в районі КПВВ "Станиця Луганська".

Фото з хроніки Луганської ОДА

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-