Суд переніс розгляд справи про скасування нової системи харчування ЗСУ на 4 вересня

Суд переніс розгляд справи про скасування нової системи харчування ЗСУ на 4 вересня

Фото, відео
Укрінформ
Суддя Окружного адміністративного суду Києва Альона Мазур перенесла на 4 вересня засідання у справі про скасування наказу Міноборони, яким передбачався перехід військових частин ЗСУ на нову систему харчування до кінця 2019 року.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Як пояснила суддя, засідання перенесено у зв'язку з тим, що позивач має ознайомитись з матеріалами, долученими до справи Міністерством оборони. Зокрема, йдеться про лист Державної регуляторної служби.

Як зазначалось під час судового засідання, позивач — ФОП Богдан Алла — звернулась до суду через неналежну, на її думку, процедуру підписання наказу Міністерства оборони №90 від 04.03.2019 року "Про перехід військових частин Збройних сил України (ЗСУ) на систему продовольчого забезпечення із застосуванням каталогу продуктів харчування у 2019 році".

Засідання суду/ Фото: Олена Худякова

“Позивач оскаржив наказ №90, який, на його думку, має ознаки регуляторного характеру. Міноборони не погоджується з даним твердженням та наголошує, що зазначений наказ має виключно організаційно-розпорядчий характер та направлений на врегулювання відносин виключно в структурі Міністерства оборони України та ЗСУ”, - заявив за підсумками судового засідання представник Юридичного департаменту Міноборони Вадим Гордієнко.

Він нагадав, що ФОП Богдан Алла з Луцька брала участь в тендерних процедурах Міноборони, однак їй було відмовлено у зв'язку з невідповідністю документів зазначеним вимогам замовника. “Ні Антимонопольний комітет України, ні господарські суди не підтвердили правоту позиції позивача щодо належного та повного оформлення документів”, - повідомив Гордієнко. Водночас він відмовився відповідати на запитання, чи є судовий позов Богдан помстою за відмову брати участь в тендері.

Гордієнко також повідомив, що Міноборони долучило до справи відповідь Державної регуляторної служби, яка фактично підтверджує, що процедура підписання наказу не була порушена і погоджувати текст документа з регуляторною службою не було потреби, на чому наполягає позивачка.

“Державна регуляторна служба, як державний орган, надав висновок, в якому зазначено, що зазначений регуляторно-правовий акт (наказ №90 - ред.) не містить ознак регуляторного акту, тобто ніяким чином не врегульовує взаємовідносини між господарюючими суб'єктами та Міноборони”, - підкреслив Гордієнко.

Представники Міноборони також зазначили, що станом на сьогодні понад 70 військових частин ЗСУ вже переведені на нову систему харчування і жодні аналогічні накази Міноборони не були предметом спору в судах.

Нині ж понад 200 військових частин, які мали за графіком також перейти на нову систему харчування, вимушені харчуватись за старою системою аутсорсингу, допоки триває даний спір.

Як повідомляв Укрінформ, фізична особа-підприємець Алла Богдан із Луцька, яка брала участь в тендерах Міноборони та блокувала торги через скарги до Антимонопольного комітету стосовно змісту тендерної документації, звернулася до Окружного адміністративного суду Києва з позовом про те, що наказ № 90 містить ознаки регуляторного акту та регулює адміністративні відносини між Міноборони, як органом державної влади, та господарюючими суб'єктами. Відповідно, він має бути скасований, оскільки прийнятий з порушенням процедури, прописаної для регуляторних актів.

Читайте також: ЗСУ перебувають у бойовій готовності — Хомчак

Суд ухвалив рішення зупинити дію наказу Міністерства оборони України №90 від 04.03.2019 року "Про перехід військових частин Збройних сил України (ЗСУ) на систему продовольчого забезпечення із застосуванням каталогу продуктів харчування у 2019 році" до винесення ухвали суду.

За інформацією керівника реформи харчування Проєктного офісу реформ Міноборони Діани Петрені, наразі скасовані усі торги Міноборони, а не лише ті, в яких брала участь ФОП Богдан Алла. Крім того, зруйновані графіки переходу військових частин на нову систему харчування, що унеможливлює завершити перехід вчасно.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-