Україна готується запустити у виробництво контрбатарейні радари

Україна готується запустити у виробництво контрбатарейні радари "Зоопарк-3"

Фото, відео
Укрінформ
Контрбатарейний радар "Зоопарк-3" (1Л220УК), розроблений на КП "НВК "Іскра", що входить до складу ДК "Укроборонпром", є проривом у вітчизняній радіолокації.

На цьому наголосив сьогодні директор КП “НВК ”Іскра” Юрій Пащенко, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Контрбатарейний радар пройшов польові випробування в рамках державних випробувань. Пройшов їх досить успішно. Зараз він знаходиться в цеху і готується до наступних етапів державних випробувань, які ми маємо завершити до кінця травня, і очікуємо установку на озброєння цього виробу”, - сказав Пащенко.

Зоопарк-3
Зоопарк-3

За його словами, розробка цього радару є проривом у вітчизняній радіолокації. Адже така техніка спроектована і виготовлена в Україні вперше.

Оборонне підприємство "Іскра"/ Фото Дмитра Смольєнка

“Такої техніки в Україні не було, вона вкрай потрібна збройним силам. Ми чули відгуки офіцерів, які несуть службу в зоні ООС. Цю техніку очікують і ми зробимо все, що від нас залежить для того, аби поставити її збройним силам найближчим часом”, - наголосив очільник оборонного підприємства.

Читайте також: Укроборонпром створив нову БТР-3КШ з автоматизованою системою управління

Контрбатарейний радар 1Л220УК призначений для розвідки позицій артилерії противника. Радар може “бачити” усі артилерійські засоби, які є на озброєнні супротивника, - міномети, всю ствольну артилерію, зенітно-ракетні комплекси. За його допомогою можна визначити звідки випущено снаряд, точку його падіння і розриву. “Ми даємо координати дружній артилерії для того, аби подавити цю точку за лічені секунди. В високою точністю визначаємо місце стрільби”, - додав Пащенко.

Досягти таких результатів, за словами головного конструктора установки Олексія Залевського, вдалось завдяки тому, що вона вироблена на сучасній електронній базі. Радар фіксує снаряди на відстані кілька десятків кілометрів від позицій ворога.

Наразі “Іскра” готується до серійного виробництва цього контрбатарейного радару, на підприємстві створюються нові дільниці, втілюються нові сучасні технології. Вже до осені цього року має розпочатись серійне виробництво. Мова йде, про виготовлення чотирьох і більше установок на рік. Керівництво підприємства зазначило, що розраховує отримати серйозне замовлення від Міністерства оборони.

«Науково-Виробничий Комплекс «Іскра» - провідний розробник і виробник наземної радіолокаційної техніки оборонного призначення.

Історія підприємства починається ще з 1959 року, саме тоді був утворений Запорізький завод пересувних електростанцій (поштова скринька № 80). У 1962 році завод почав освоювати випуск радіолокаційних станцій.

Протягом останніх десяти років "Іскра" є активним учасником військово-технічного співробітництва України з іншими державами, що дозволило підприємству підвищити зовнішню конкурентоспроможність підприємства. З 2011 року завод входить до складу ДК "Укроборонпром".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-