Гриценко на посаді глави Міноборони списав і продав 919 танків – комісія Ради

Гриценко на посаді глави Міноборони списав і продав 919 танків – комісія Ради

Укрінформ
Колишній міністр оборони Анатолій Гриценко за дев’ять місяців перебування на посаді перевів 919 танків Т-72 у статус надлишкового майна з подальшою їх реалізацією на зовнішні ринки.

Про це заявив голова Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України для проведення розслідування відомостей щодо фактів розкрадання у Збройних Силах України Іван Вінник на засіданні ТСК у четвер, повідомляє прес-служба БПП.

"Така кількість – це втричі більше, ніж є зараз на озброєнні у ЗСУ”, – наголосив Вінник.

Голова ТСК також підкреслив, що оприлюднена аргументація Анатолія Гриценка про переведення такої кількості танків у статус надлишкового майна у зв’язку з тим, що такі танки не є на озброєнні ЗСУ, та нібито не було можливості їх обслуговувати, – не відповідає дійсності.

"Ми звернулися до Укроборонпрому, який спростував твердження, що танки Т-72 не обслуговуються і не стоять на озброєнні у ЗСУ", – сказав народний депутат.

Вінник також наголосив, що саме міністром Гриценком був створений у 2006 році департамент "надлишкового майна" у Міністерстві оборони, з метою продажу військової техніки Збройних Сил України.

"Створення департаменту надлишкового майна – це був перший крок до руйнування української армії", – додав він.

За словами голови ТСК, створеною схемою розкрадання майна ЗСУ успішно користувались Тимошенко, Єхануров і Янукович.

Голова ТСК зазначив, що головним критерієм, за яким майно ЗСУ отримувало статус "надлишкового майна", був попит на це майно на зовнішніх ринках. "Не було ніяких критеріїв. Був критерій комерції, був критерій корупції і був критерій наявності попиту на певне майно ЗСУ на зовнішніх ринках", – додав він.

Іван Вінник також наголосив, що коли Гриценко каже, що він не підписував документів, то він особисто роздавав довіреності на розпродаж майна.

"У нас є весь реєстр таких довіреностей, по всіх операціях. Анатолій Степанович має нести спільну відповідальність з тими особами, які мають бути притягнені до відповідальності", – наголосив народний депутат.

Читайте також: Більше, ніж знайшов Bihus: із держкомпанії вивели $2 мільйони в офшор чоловіка Тимошенко

Він також повідомив, що танки Т-72, які були переведені у надлишкове майно, а в подальшому продані, були оцінені у 201 тисячу гривень. "У надлишкове майно переводилася нова, якісна техніка, яка належить до другої категорії", – додав він.

Голова ТСК зазначив, що було знищено багато документації, яка допомогла би провести якісне розслідування. З огляду на це, він повідомив, що ТСК звернулася до "Укроборонпрому" з вимогою не нищити документи, які є важливими сьогодні для слідства.

"Щоб з’ясувати і покарати винних, які призвели до повного роззброєння української армії і початку російської агресії у 2014 році", – наголосив Вінник.

Зі свого боку, заступник міністра оборони Ігор Павловський наголосив, що можна було б зберегти тисячі людських життів напочатку російської агресії, якби в армії було озброєння, яке раніше було продане за кордон.

"Ті, хто сьогодні намагається сховатися від наших судів, від нашого народу, коли розкрадали Збройні сили, стали посібниками ворога. Вони нас зробили слабшими, а нашого ворога Російську Федерацію – зробили сильнішою", – зауважив Павловський.

Як повідомляв Укрінформ, раніше Вінник заявив, що у схемах розкрадання ЗСУ 1994-2014 років були задіяні тодішні міністри оборони. А слідча комісія Ради щодо фактів розкрадання в ЗСУ встановила прямий причинно-наслідковий зв’язок між навмисним розвалом української армії та російською агресією у лютому 14 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-