Кремль демонструє повну готовність до військового втручання в Україну

Кремль демонструє повну готовність до військового втручання в Україну

Доповідь
Укрінформ
Через загострення внутрішньополітичної ситуації в Україні напередодні виборів Кремль демонструє повну готовність до військового втручання з метою зміни влади в Україні.

Такого висновку дійшли експерти Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння.

"У першій половині березня 2019 р. експерти ЦДАКР зафіксували суттєве погіршення безпекової ситуації навколо України. Передусім, такий стан речей є наслідком загострення внутрішньополітичної боротьби в країні та створення умов у сусідній Росії для використання такої ситуації, в тому числі, силових сценаріїв. Важливо констатувати повну готовність Кремля здійснити воєнне втручання з метою зміни влади в Україні і встановлення російського протекторату", - йдеться в аналітичній статті.

Найбільшим викликом часу, на думку авторів, стала поява та публічне обговорення нової воєнної доктрини Росії, яку 2 березня представив начальник Генштабу РФ Валерій Герасимов. Хоча документ формально спрямований на залякування Заходу, переважно з метою змінити риторику спілкування Вашингтону з Москвою, він прямо загрожує Україні.

Читайте також: На кордоні стоять російські дивізії, готові до вторгнення — Порошенко

"Фактично, будь-який дестабілізований перебіг виборних подій, в тому числі штучно утворений завдяки, наприклад, серії провокацій або диверсій, може бути використаний Кремлем для розгортання силового сценарію проти України", - вважають експерти.

Як зазначається у матеріалі, визначальним чинником впливу на майбутній сценарій розвитку держави стала президентська виборча кампанія. "Потужним та впливовим моментом виборчої кампанії стала, зокрема, відверта опозиція міністра внутрішніх справ України Арсена Авакова", - йдеться у статті.

Серед чинників, які суттєво загострюють і так складну внутрішньополітичну ситуацію, називаються також протистояння СБУ і МВС, корупційний скандал навколо концерну "Укроборонпром" та ін.

Крім того, експерти наголошують і на суттєвому погіршенні геополітичної ситуації, що створює можливість реалізації Росією вкрай ризикованих сценаріїв. "Так, в окупованому Криму російські військові запланували проведення військових навчань за участю 10 тисяч артилеристів і близько трьох тисяч одиниць ракетно-артилерійського озброєння, що реально може загрожувати Україні. Зокрема, негативна риторика діалогу Москви з Вашингтоном здатна трансформуватися у перетворення України на ділянку з’ясування відносин РФ та США", - вважають експерти.

Як зазначається, під час навчань заплановано провести пуски і стрільби ракетних комплексів "Іскандер-М", "Бал", "Бастіон", реактивних систем залпового вогню і ствольної артилерії. Навчання, крім того, пройдуть на 20 полігонах – в Астраханській, Ростовській, Волгоградській областях, Краснодарському і Ставропольському краях, на Північному Кавказі, а також на територіях російських військових баз в Абхазії, Вірменії, Південній Осетії.

"Це свідчить про реальне впровадження у життя означеної «доктрини Герасимова". У цьому контексті варто згадати й про темпи підготовки військ. Наприклад, 1 березня російські ракетники тренувалися завдавати ракетні удари з допомогою берегових ракетних комплексів "Бастіон" та "Бал" в тому ж окупованому Криму. Загалом, після окупації Криму в 2014 році Росія регулярно проводить військові навчання на півострові", - наголошують автори статті.

Експерти закликають також узяти до уваги негативні тенденції щодо риторики офіційного Вашингтона, який певним чином розчарувався нинішніми керманичами України, хоча й продовжує санкційну політику щодо РФ та постійно заявляє про підтримку курсу України до ЄС та НАТО.

Читайте також: Путін хоче крові - Порошенко прокоментував провокації перед виборами

Аналізуючи ситуацію на "міжнародному фронті", експерти ЦДАКР наголошують, що все більше західних експертів схиляються до думки, що Україні потрібна більша політична підтримка, а Сполученим Штатам та їхнім найближчим європейським союзникам необхідно розробити українську версію "плану Маршалла". "При нинішньому режимі Кремля немає військового рішення. Зокрема, National Interest (американське аналітичне видання на військово-політичну тематику — ред.) у березні ц.р. зазначив, якщо Україні вдасться створити життєздатну, всеосяжну і добре функціонуючу демократичну державу, Росія перестане розширюватися і, ймовірно, розпадеться, як це сталося з Радянським Союзом у 1991 році", - зазначають експерти.

Фото з сайту acds.org.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-