ОБСЄ буває на Донбасі лише там, де безпечно і немає зброї РФ - Тимчук

ОБСЄ буває на Донбасі лише там, де безпечно і немає зброї РФ - Тимчук

Укрінформ
Російські окупанти обмежують свободу пересування місії ОБСЄ на Донбасі, тому спостерігачі здійснюють моніторинг виключно в тих місцях, де це безпечно, що ставить під сумнів ефективність місії.

Про це написав у Facebook координатор групи «Інформаційний спротив», народний депутат Дмитро Тимчук.

"За інформацією групи "ІС", російська окупаційна адміністрація та окупаційні війська РФ на Донбасі обмежують діяльність і моніторинг СММ ОБСЄ територіями, які є максимально "безпроблемними" для російської сторони", - пише Тимчук.

За його словами, Росія дотримується тактики, яка полягає у залякуванні представників СММ (стрілянина поруч зі спостерігачами, в тому числі під час їх сприяння з розмінування територій та ремонту об'єктів критичної інфраструктури, загрози збити БПЛА), перекрученні даних, які викладаються СММ у доповідях і в подальшому озвучуються в ОБСЄ.

У контексті зазначеного, наразі склалася така ситуація, пише координатор "ІС". По-перше, російські окупанти обмежили свободу пересування спостерігачів - особливо на тимчасово окупованій території Луганської області (ОРЛО), наближеній до кордону з РФ, а також у населених пунктах, в яких зосереджені російська військова техніка та озброєння.

По-друге, як зазначив Тимчук, окупанти збивають безпілотники дальнього радіусу дії, які використовуються СММ ОБСЄ для моніторингу чутливих для РФ ділянок, де здійснюється переміщення озброєння через кордон в нічний час. "Після таких випадків з боку СММ були переглянуті маршрути БПЛА таким чином, щоб уникати таких "потенційно небезпечних" ділянок, що неможливо назвати прийнятним", - зазначив Тимчук.

Крім того, за його словами, СММ ОБСЄ здійснює моніторинг окупованих територій Донбасу виключно в тих місцях, де це безпечно, а саме там, де відсутня значна кількість військової техніки або порушень з боку окупаційних формувань РФ, що також ставить під сумнів ефективність місії.

Читайте також: Окупанти не пустили ОБСЄ до чотирьох населених пунктів на Донбасі

Більше того, за словами координатора "ІС", "з метою недопущення втрати своєї значущості для ключових гравців в ОБСЄ (ЄС) і делегацій інших країн (США), СММ ОБСЄ активно проводить моніторинг подій в Україні, жодним чином не пов'язаних з мандатом місії (мітинги , акції протесту, створення ПЦУ тощо)".

"У зв'язку з проведенням такого моніторингу СММ ОБСЄ його результати виглядають так, що кількість забороненого озброєння і порушення режиму припинення вогню чомусь (?) переважно відбувається на території, підконтрольній ЗСУ, що формує відповідне інформаційне тло і негативно впливає на імідж нашої держави. Крім того, останнім часом почастішали спроби з боку представників РФ під час контактів з представниками СММ отримати дані про місце розміщення підрозділів ЗСУ і про ситуацію з укріпленням ними своїх передових позицій", - підсумував Тимчук.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-