Голова ОБСЄ обговорить у Києві Керченську кризу

Голова ОБСЄ обговорить у Києві Керченську кризу

Укрінформ
Чинний голова ОБСЄ, міністр закордонних справ Словаччини Мирослав Лайчак під час візиту в Україну наступного тижня ознайомиться з ситуацією на лінії розмежування, а також обговорить інші теми, включаючи ситуацію в районі Керченської протоки.

Про це він заявив на прес-конференції у Відні під час представлення пріоритетів Словацького головування в ОБСЄ, повідомляє власний кореспондент Укрінформу в Австрії.

"Свій перший візит у ролі голови ОБСЄ я вирішив здійснити до України. У мене будуть зустрічі у Києві, але я також здійсню поїздку на лінію розмежування, щоб поговорити там з людьми, які постраждали в результаті конфлікту", - сказав він.

За словами Лайчака, у поїздці на Донбас його супроводжуватимуть, зокрема, спецпредставник ОБСЄ у Тристоронній контактній групі з урегулювання на Донбасі Мартін Сайдік та голова Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні Ертурул Апакан. "Ми сфокусуємося на практичних питаннях: по-перше, як досягти прогресу у політичному врегулюванні, і по-друге, як допомогти постраждалим", - зазначив він.

Голова ОБСЄ наголосив на важливості повної імплементації Мінських домовленостей, включаючи стійке та повне припинення вогню, а також на необхідності забезпечення безперешкодного доступу спостерігачів.

Читайте також: Голова ОБСЄ під час візиту до України зосередиться на пошуку діалогу на Донбасі

Лайчак зауважив, що під час візиту в Україну говоритиме і про ситуацію у Керченській протоці, де 25 листопада російські військові вчинили збройний напад на кораблі ВМС України. "Ми розуміємо, наскільки чутливим є це питання і який потенційний негативний ефект може воно мати, якщо його не врегулювати", - заявив він.

Як нагадав голова ОБСЄ, одним із трьох ключових пріоритетів Словацького головування в ОБСЄ у 2019 році буде посередництво, урегулювання та запобігання конфліктам. А криза у та навколо України є одним з найбільш критичних безпекових викликів сьогодення в регіоні ОБСЄ.

"Під час свого виступу на сесії-відкритті я багато уваги приділив питанню кризи в та навколо України. Я дав чітко зрозуміти, що це абсолютно неприйнятно. І для Словаччини це дуже нагальне питання та пріоритет", - сказав Лайчак журналістам, багато запитань яких на прес-конференції стосувалася України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-