Затриманих в Азовському морі моряків змушують давати неправдиві свідчення – ВМС

Затриманих в Азовському морі моряків змушують давати неправдиві свідчення – ВМС

Укрінформ
Затриманих в Азовському морі українських моряків змушують давати неправдиві свідчення, українська сторона уже надала трьом із них адвокатів.

Про це розповів у понеділок в ефірі програми «Свобода слова» головнокомандувач Військово-морських сил України Ігор Воронченко, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Уже є докази того, що українських військових примушують давати неправдиві свідчення. Уже було відео з трьома матросами, які давали свідчення під психологічним впливом, а можливо й фізичним. Я цих матросів з Нікополя знаю, вони були чесними, відвертими, справжніми професіоналами свого діла, тому такі свідчення вони могли дати тільки під впливом», - сказав Вороненко.

Він зазначив, що на даний час відоме місце перебування трьох затриманих українських військових – одного офіцера і двох контрактників, які були поранені і знаходяться зараз в лікарні Керчі.

За інформацією головнокомандувача ВМС України, питанням визволення українських моряків уже займається Червоний Хрест. Українська сторона також знайшла їм адвокатів, які зустрілися з військовослужбовцями і вийшли на зв’язок.

Воронченко переконаний, що на українських моряків чинитиметься й далі тиск з боку російських спецслужб, тим більше, що серед захоплених військовослужбовців - двоє офіцерів — вихідців із Криму, чиї сім’ї і далі там проживають. «Тому тиск на них буде колосальний. Росіяни будуть застосовувати усі брудні методи впливу», - зазначив головнокомандувач ВМС.

Читайте також: Росія захопила українські кораблі у Керченській протоці — ВМС

За його даними, захоплені українські кораблі на даний час знаходяться у місці дислокації кораблів ФСБ.

Відповідаючи на запитання, в якому статусі перебувають захоплені українські моряки, Воронченко заявив, що вони військовополонені, оскільки було посягання з боку Росії на військові кораблі. «Військовий корабель – це територія суверенної держави, всілякі випадки щодо такого корабля, тобто відкриття вогню, навали і тарани – це все акти агресії, а захоплені моряки, звісно, військовополонені», - сказав він.

Як повідомляв Укрінформ, прикордонні кораблі Російської Федерації 25 листопада вчинили агресивні дії проти українських кораблів, які здійснювали плановий перехід з порту Одеса в порт Маріуполь Азовського моря. Після цього спецпризначенці Росії захопили три українські кораблі, які були спочатку заблоковані, а потім обстріляні росіянами у Керченській протоці. За оперативною інформацією, малі броньовані артилерійські катери "Бердянськ" і "Нікополь", уражені вогнем противника, втратили хід. Рейдовий буксир "Яни Капу" також змусили зупинитися.

 За останніми даними, шестеро українських моряків отримали поранення.

У зв'язку з цим Рада національної безпеки і оборони України запропонувала Президенту Петру Порошенку запровадити воєнний стан на 60 діб.

Порошенко спочатку підписав указ про введення в дію рішення РНБО щодо запровадження воєнного стану в Україні на 60 діб - з 26 листопада до 25 січня, однак пізніше заявив, що рекомендуватиме Раді запровадити воєнний стан на 30 днів, щоб воєнний стан не накладався на початок виборчої кампанії, що стартує наприкінці грудня.

В результаті депутати підтримали указ Президента про запровадження у 10 областях України воєнного стану.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-