Генштаб виклав переговори російських військових під час атаки у Керченській протоці

Генштаб виклав переговори російських військових під час атаки у Керченській протоці

Укрінформ
З точки зору міжнародного права та українського законодавства Російська Федерація здійснила акт агресії проти суверенної держави України. 

Про це під час брифінгу заявив заступник начальника Генштабу ЗСУ Родіон Тимошенко, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Особливий цинізм дій Росії полягає в тому, що Російська Федерація декларувала поважати територіальну цілісність України... Однак згідно із законодавством України та міжнародними нормами, Російська Федерація здійснила акт агресії проти суверенної держави України», - заявив Тимошенко.

Він продемонстрував радіоперехоплення розмов російських військових під час нападу на українських військових моряків у Керченській протоці та прокоментував ситуацію з позиції міжнародного права.

«Відповідно до ст. 17 та 38 Конвенції ООН з морського права та ст.2 Договору між Україною та РФ про співробітництво у використанні Азовського моря та Керченської протоки військові кораблі України користуються свободою судноплавства в Керченській протоці та Азовському морі. Отже, може здійснюватись прохід у будь-який час за  умови дотримання безпеки судноплавства. Відповідно до частини першої ст. 2 цього договору передбачається, що торговельні судна та військові кораблі, а також інші  судна під прапором України або РФ користуються в Керченській протоці та Азовському морі свободою судноплавства», - зазначив Тимошенко.

Він нагадав, що по українських кораблях відкривався вогонь, а згідно зі ст.1 закону  «Про оборону України», збройна агресія - це застосування іншою державою зброї проти України. При цьому збройною агресією вважається  напад збройних сил іншої держави на морські сили або на цивільний морський флот України, що й відбулось 25 листопада з боку РФ. Тому з  точки зору українського законодавства введення воєнного стану як особливого правового режиму є цілком логічним, вважає Тимошенко.

Особливу увагу заступник начальника Генштабу приділив питанню імунітету військових кораблів у відповідності до ст. 32 та 95 Конвенції ООН з морського права. Тимошенко зазначив, що російська сторона розмістила інформацію про закриття для судноплавства певного району моря лише 25 листопада, коли українські кораблі фактично вже увійшли до Керченської протоки.

«Попередження російською стороною щодо закриття району входу до Керченської протоки зі сторони Чорного моря  було розміщене на офіційному сайті лише об 11 год. 40 хв 25 листопада. Тобто фактично після заходу групи кораблів ВМС ЗСУ до Керченської  протоки. У будь-якому випадку, якщо військовий корабель порушує закони  і правила прибережної держави, що стосуються проходу через територіальне море, відповідно до ст.30 Конвенції ООН прибережна країна має право вимагати негайно залишити територіальні води, але в жодному разі не застосовувати зброю на ураження без жодних на те підстав. Дії  РФ - а це перешкоджання вільному судноплавству у Керченській протоці, переслідування, таран, обстріл та захоплення малих броньованих українських катерів та рейдового буксиру ЗСУ -  кваліфікуються як акт агресії відповідно до ст.3 Резолюції 3314 Генеральної асамблеї ООН від 14 грудня 1974 року», - заявив Тимошенко.

Читайте також: Збройні Сили України приведені у повну бойову готовність

Як повідомляв Укрінформ, російські судна 25 листопада обстріляли і захопили три українські кораблі в районі Керченської протоки. За останніми даними, шестеро українських моряків отримали поранення. 

У зв'язку з цим Рада національної безпеки і оборони України запропонувала Президенту Петру Порошенку запровадити воєнний стан на 60 діб. Порошенко заявив, що підтримує запровадження воєнного стану через напад РФ на українські кораблі в районі Керченської протоки, і звернувся до Верховної Ради за схваленням відповідного рішення.

У понеділок, 26 листопада, Верховна Рада збереться на позачергове засідання для розгляду питання про запровадження воєнного стану.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-