Доля українських моряків станом на 26 листопада невідома

Доля українських моряків станом на 26 листопада невідома

Оновлено
Укрінформ
Доля військовослужбовців ВМС України, захоплених російськими військами, наразі невідома.

Згідно з наявною інформацією, двоє із шістьох поранених знаходяться у важкому стані.

Про це заявив під час доповіді на екстреному засідання РНБО начальник Генерального штабу ЗСУ Віктор Муженко.

«На цей час доля військовослужбовців ВМС України нам невідома. Є інформація про шістьох поранених, інформація суперечлива. Загалом на трьох українських кораблях, які були відбуксовані, було 23 військовослужбовців. Із шести військових двоє важкопоранених», - заявив Муженко.

Начальник Генштабу доповів членам РНБО про перебіг подій у Керченській протоці, які розгортались протягом 23-25 листопада 2018 року. Зокрема, Муженко заявив: «23 листопада почався плановий перехід кораблів, катерів і суден ВМС України із постійного пункту базування Одеса в пункт базування Маріуполь. В ході здійснення планового переходу 24 листопада отримали повідомлення щодо закриття зони проходу в районі Керченської протоки. Підтвердження через міжнародний центр контролю який знаходиться в Іспанії даного закриття зони не було. 25 листопада близько четвертої години старший походу здійснив два запити на диспетчерський пункт Керчі щодо можливості проходу і уточнення графіку проходу в зоні Керченського мосту. Інформації не отримали, відповіді не отримали, продовжували рух. В подальшому отримали повідомлення по те, що вийти в район очікування, де буде визначено порядок проходу під аркою Кримського мосту. В 11 годині 25 числа отримали повідомлення про закриття зони проходу і вже з’явилась відповідна інформація в міжнародному центрі контролю, яка не відповідала дійсності, тому що о 13.40-13.50 за київським часом або 14.40-14.50 за московським часом під аркою Кримського мосту пройшли один корабель і два катери протидиверсійних Російської Федерації. Хоча було повідомлено про те, що прохід неможливий у зв’язку з тим, що сухогруз сів на грунт, на мілину і відповідно немає можливості проходу для наших кораблів в Азовське море.

Читайте також: МЗС Польщі: Росія порушила принцип свободи судноплавства

До 17 години ми інформацію не отримували і було прийнято рішення щодо повернення в постійний пункт базування в місто Одесу. При переході кораблів із зони очікування до пункту постійного базування на відстані 13-14 миль від узбережжя Криму в районі 40 км південно-східніше Керчі кораблі, які супроводжувались судами і кораблями РФ, були обстріляні, заблоковані і по ним було застосовано озброєння. Зброя застосовувалась на ураження. Поранення отримали наші військовослужбовці, зв'язок з нашими кораблями припинився і був втрачений».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-