МЗС Польщі: Росія порушила принцип свободи судноплавства

МЗС Польщі: Росія порушила принцип свободи судноплавства

Заява
Укрінформ
МЗС Польщі засудило агресивні дії Росії в Азовському морі, наголошуючи, що вони стали можливими в результаті порушення РФ норм міжнародного права, а також принципу свободи судноплавства.

Про це йдеться в офіційній заяві МЗС Польщі.

“Нинішня драматична ескалація напруги на водах Азовського моря, в результаті якої були поранені моряки і пошкоджено кораблі ВМС України, має своє витоки у послідовному порушенні Російською Федерацією основних норм міжнародного права, зокрема порушення територіальної цілісності і суверенітету України”, - йдеться в заяві польського зовнішньополітичного відомства.

Читайте також: Естонія засудила агресію РФ проти українських кораблів в Азовському морі

Як підкреслюється, після нелегальної окупації Криму, підживлення конфлікту на Донбасі, будівництва Керченського моста без згоди влади у Києві, “Росія порушила принцип свободи судноплавства”.

“З усією силою засуджуємо агресивні дії Росії, закликаємо її владу поважати міжнародне право, а обидві сторони – до стриманості у нинішній ситуації, яка може загрожувати стабільності європейської безпеки”,- йдеться в заяві МЗС РП.

Як інформувалося, спецназ Росії захопив три українські кораблі, які були спочатку заблоковані, а потім обстріляні Росією у Керченській протоці. За оперативною інформацією, малі броньовані артилерійські катери "Бердянськ" та "Нікополь" уражені вогнем противника та втратили хід. Рейдовий буксир "Яни Капу" також примушений до зупинки.

Читайте також: Американський експерт: Дії РФ - це ескалація конфлікту на морі

Згідно з ВМС ЗС України, росіяни захопили "Бердянсь" і "Яни Капу", які буксируються. "Нікополь" заблокований та слідує у супроводі окупантів. 6 українських військовослужбовців зазнали поранення.

ГПУ та СБУ здійснили реєстрацію та проводять невідкладні слідчі дії щодо акту ведення агресивної війни Російською Федерацією (ст. 437 ККУ).

У зв'язку з надзвичайними подіями в Азовському морі Президент Петро Порошенко скликав Воєнний кабінет.

Читайте також: Так починалася війна в Грузії: Експерти Atlantic Council про події в Чорному морі

Посол України при ООН Володимир Єльченко звернувся до КНР з вимогою негайно скликати засідання Радбезу ООН через агресію РФ в Азовському морі. Україна також ініціювала проведення спеціального засідання Постійної ради ОБСЄ з цього питання.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-