Таран кораблем РФ українського буксира має ознаки акту агресії – ВМС

Таран кораблем РФ українського буксира має ознаки акту агресії – ВМС

Укрінформ
Таран російським прикордонним кораблем українського рейдового буксира підпадає під ознаки акту агресії.

На цьому наголошується у правовому коментарі щодо ситуації з агресивними діями РФ проти кораблів ВМС ЗС України, який поширив прес-центр Командування Військово-морських сил України.

"Слід звернути увагу, що таран прикордонним кораблем РФ рейдового буксира "Яни Капу" підпадає під ознаки акту агресії відповідно до визначення, наведеного в пункті d) статті 3 Резолюції № 3314 (ХХIХ) Генеральної Асамблеї ООН від 14 грудня 1974 року, а саме: акт агресії – це, зокрема, напад збройними силами держави на сухопутні, морські або повітряні сили, або морські та повітряні флоти іншої держави", – заявили у ВМС.

У командуванні також наголошують, що відповідно до статей 17, 38 Конвенції ООН з морського права та статті 2 Договору між Україною та Російською Федерацією про співробітництво у використанні Азовського моря та Керченської протоки "військові кораблі України користуються свободою судноплавства у Керченській протоці та Азовському морі, отже можуть здійснювати прохід через Керченську протоку у будь-який час за умови дотримання безпеки судноплавства".

Як роз'яснили у ВМС, стаття 17 Конвенції ООН встановлює, що за умови дотримання документа судна всіх держав, як прибережних, так і тих, що не мають виходу до моря, користуються правом мирного проходу через територіальне море.

Частиною 1 статті 36 Конвенції ООН визначено, що в протоках, вказаних у статті 37, всі судна та літальні апарати користуються правом транзитного проходу, якому не має чинитися перешкод.

Водночас, частина 1 статті 2 Договору передбачає, що торговельні судна та військові кораблі, а також інші державні судна під прапором України або Російської Федерації, що експлуатуються в некомерційних цілях, користуються в Азовському морі та Керченській протоці свободою судноплавства.

Як повідомляло командування ВМС ЗС України, прикордонні кораблі Російської Федерації 25 листопада вчинили агресивні дії проти українських кораблів, які здійснювали плановий перехід з порту Одеси до порту Маріуполь Азовського моря. Зокрема, корабель "Дон" здійснив таран українського рейдового буксира "Яни Капу", внаслідок чого було пошкоджено головний двигун корабля, обшивку і леєрну огорожу, втрачено рятувальний плот.

У ВМС запевняють, що про намір здійснити перехід попереджали заздалегідь і діяли в рамках міжнародного права.

Водночас у ФСБ Росії заявили, що три українські військові кораблі в Азовському морі "незаконно увійшли до територіальних вод РФ і попрямували до Керченської протоки".

В МЗС України наголосили, що розцінюють агресивні дії кораблів Російської Федерації як порушення норм Статуту ООН і Конвенції ООН з морського права.

Читайте також: Агресія РФ в Азовському морі: Гармс назвала ситуацію серйозною

За даними ВМС, українські військові кораблі вже кілька годин не можуть зайти до Керченської протоки, оскільки рух у ній перекрито в обидва боки.

Крім того, було зафіксовано захід двох ударних вертольотів ЗС РФ Ка-52 на бойовий курс із захватом на супроводження бортовими системами управління зброєю катерів Військово-морських сил ЗС України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-