ОБСЄ проведе детальне розслідування втрати безпілотника біля кордону з РФ

ОБСЄ проведе детальне розслідування втрати безпілотника біля кордону з РФ

Укрінформ
ОБСЄ проведе детальне розслідування втрати 27 жовтня унаслідок глушіння сигналу безпілотного літального апарату, який спочатку виявив на території ОРДО зенітний ракетний комплекс, а потім слідкував за колоною з технікою біля кордону з РФ.

Про це повідомив Спеціальний представник голови ОБСЄ в Україні і в Тристоронній контактній групі Мартін Сайдік після засідання ТКГ у Мінську 6 листопада.

"Я б хотів наголосити, що СММ в Україні є найбільш великою та дорогою місією історії ОБСЄ та фінансується за рахунок платників податків країн-членів ОБСЄ. У світі вищезгаданого, необхідним є детальне розслідування інциденту", - заявив він.

Читайте також: Спостерігачі ОБСЄ мусили посадити безпілотник через обстріли бойовиків — СЦКК

Сайдік закликав усіх підписантів Мінських домовленостей "вжити усі необхідні заходи, щоб забезпечити безпеку та цілісність персоналу і обладнання СММ, а також забезпечити умови для безперешкодної діяльності Місії у відповідності до свого мандату".

Як повідомлялося, 27 жовтня, о 01:18, при здійсненні польоту над районом поблизу н.п. Калинове (ОРДО) дрон СММ дальнього радіуса дії виявив зенітний ракетний комплекс (9К33 "Оса") та автоцистерну для пального східніше н.п. Нижньокринське (ОРДО, 66 км на схід від Донецька). 01:36 безпілотник виявив колону у складі 7 вантажівок на ґрунтовій дорозі поблизу кордону з РФ, де відсутні пункти пропуску через кордон. Після цього БПЛА скерували на південь у напрямку Нижньокринського для продовження спостереження за колоною.

Читайте також: ОБСЄ втратила безпілотник, який зафіксував ракетні комплекси РФ на Донеччині

О 01:53 СММ повністю втратила зв'язок із БПЛА, коли той пролітав біля Нижньокринського. Упродовж півгодини до втрати зв’язку з безпілотником у районах поблизу Саурівки та Нижньокринського з певною періодичністю відзначалися перешкоди, за оцінкою, унаслідок глушіння. БПЛА не повернувся до наземного пункту управління, розташованого біля н. п. Степанівка (підконтрольний урядові, 54 км на північ від Донецька), та вважається втраченим.

Німеччина і Франція як учасники "Нормандського формату" рішуче засудили знищення безпілотника СММ ОБСЄ на сході України 27 жовтня і поклали відповідальність за це на Росію.

Упродовж останніх декількох тижнів безпілотний апарат СММ часто фіксував, як конвої з Росії перетинали кордон і йшли на територію України, відзначили представники ФРН і Франції. Зокрема, перед тим, як було втрачено зв'язок, дрон зафіксував системи ППО.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-