Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Чи доречно говорити про Бога, коли убиваєш? Військова психологія

Чи доречно говорити про Бога, коли убиваєш? Військова психологія

Блоги
Укрінформ
Перший крок на шляху створення держсистеми підготовки військовиків, що включає питання охорони психічного здоров’я

З початку цього літа співробітники Українського науково-дослідного інституту соціальної і судової психіатрії Міністерства охорони здоров’я України за пропозицією головного військового прокурора України А.Матіоса почали працювати над створенням освітньою програми з актуальних питань військової психології та психіатрії для військовослужбовців, в тому числі для тих, які знаходяться в зоні Операції об’єднаних сил.

Це не було метою та завданням науково-дослідної роботи, яка виконується сьогодні в інституті. Це не було метою фінансового проекту чи міжнародного гранту. Це була волонтерська робота, об’єднання наявних теоретичних знань та набутого практичного досвіду кожним фахівцем інституту, а також бажання імплементації всіх напрацювань в державну систему охорони психічного здоров’я військовослужбовців. Усе це відбувалося за позовом душі від щирого серця у вільний від роботи час.

Не можна сказати, що це було легким завданням. Програма змінювалася багато разів після професійних та емоційних дискусій. Нам хотілося, щоб вона стала практичною для кожного військовослужбовця. Нарешті, 05.09.2018 програма була затверджена Вченою радою і відправлена на узгодження у Військову прокуратуру України, Генеральний штаб Збройних сил України, Державну прикордонну службу України, Головне управління Національної гвардії України й Державну службу спеціального зв’язку та захисту інформації України.

Після проходження певних бюрократичних процедур почалася робота по підготовці першого практичного семінару за планом розробленої та погодженої програми. Військовою прокуратурою було вирішено перший семінар для військовослужбовців провести в зоні Операції об’єднаних сил, для чого було отримано згоду командуючого Операцією об’єднаних сил України.

Крім мене особисто, до Краматорська приїхали ще 4 науковці Інституту. Всі, крім мене, приїхали на Донеччину вперше. Я їхала на свою Батьківщину, де я народилася, де жила та працювала багато років, і готова далі працювати задля того, щоб ця земля знов стала мирною та вільною. По приїзду ми з’ясували, що в тренінгу беруть участь військові лікарі різних спеціальностей, психологи, які не мають медичної освіти (тільки одна учасник тренінгу була лікарем-психологом), капелани та командири або заступники командирів бойових частин. Третина учасників були жінки. Напередодні, протягом декілька годин всі ми узгоджували наш розклад занять, розподіл учасників на групи та остаточно узгоджували різні деталі тренінгу.

Відкрив перший тренінг головний військовий прокурор України А.Матіос, надавши слово командуючому Операцією об’єднаних сил України С.Наеву та голові Донецької обласної військово-цивільної адміністрації О.Куць. Після виступу всіх ми усвідомили всю відповідальність та гордість за справу, яку мали зробити.

Ми чітко розуміли, що не маємо бойового досвіду, «не нюхали пороху», але ми привезли дані багатьох сучасних міжнародних наукових досліджень, з якими хотілося поділитися та покращити навички військовослужбовців, об’єднавши їхній практичний досвід з нашими науковими даними. Крім того, для нас було за честь отримати досвід роботи з даною категорією аудиторії (військовослужбовцями), краще зрозуміти, які знання та навички вони потребують, а також удосконалити розроблену програму для подальшого її використання. При розробці програми також були використані дані видання “Охорона психічного здоров’я в умовах війни”, підготовленого американсько-українською медичною фундацією; керівництво mhGAP (ВООЗ) щодо надання допомоги у зв’язку з психічними і неврологічними розладами, а також розладами, пов’язаними з вживанням психоактивних речовин, і клінічне керівництво Міністерства США у справах ветеранів та Міністерства оборони США щодо лікування ПТСР, яке за ініціативи Українського науково-дослідного інституту соціальної й судової психіатрії Міністерства охорони здоров’я України та за підтримки народного депутата України О.Богомолець, було перекладено Ф.Пьюселиком та його командою.

Учасники на початку окреслили свої очікування від тренінгу. Крім іншого, це була адвокація питань охорони психічного здоров’я, методи психологічної реабілітації в пунктах постійної дислокації, робота з сім’ями, робота з вдовами, з тими, хто пережив втрату, організація послідовної психологічної та психіатричної допомоги й відбір на військову службу.

Учасники тренінгу були ознайомлені з основними характеристиками, ознаками та симптомами бойової стресової реакції, гострої реакції на стрес, гострого стресового розладу, посттравматичного стресового розладу та факторами, що визначають реакцію на стрес. Навчилися розрізняти зазначені стани, враховуючи критерії діагностики та часові проміжки прояву симптомів.

Отримали рекомендації щодо особливостей і правил застосування скринінгового інструментарію та оцінки результатів. Дізналися про основні елементи психоедукації, принципи першої психологічної допомоги. Ознайомились із алгоритмом дій при виявленні осіб у стані дистресу. Оволоділи навичками першої психологічної допомоги. Крім того, військовослужбовці ознайомилися з сучасними уявленнями про залежність, навчилися проводити скринінг на зловживання ПАР або залежність та практикували проводити короткі втручання, спрямовані на зменшення ризикованого вживання й роботу з мотивацією. Виявилися корисними знання з питань загальної психопатології, клінічна картина деяких психотичних розладів, принципи їх діагностики та тактика лікування, симптоматика станів, які потребують невідкладної госпіталізації, правила застосування фізичного обмеження та (або) ізоляції при наданні психіатричної допомоги особам, які страждають на психічні розлади. Учасники оволоділи навичками бесіди з хворими з психотичною симптоматикою та клінічного спостереження для своєчасного розпізнання психічного розладу. Окремо отримано інформацію про критерії виявлення депресії, її основних та додаткових симптомів, ступінь перебігу, підходи до лікування та визначення суїцидального ризику. Учасників тренінгу вразила фраза Ф.Пьюселика про капелана і військового, який виконує завдання “Не говори мені про Бога, коли я вбиваю людей”.

Тренінг завершився. Сертифікати вручені. Зроблені фото і прокоментовані на сторінках Фейсбука. Збільшилась кількість друзів у соціальних мережах. Проведений тренінг – це перший дуже серйозний крок на шляху створення державної системи підготовки військовослужбовців, що включає питання охорони психічного здоров’я. Впевнена, що саме увага щодо питань психічного здоров’я військовослужбовців позитивно вплине на організаційні кроки реформування української армії.

Ірина Пінчук

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-