Захід кораблів у Маріуполь: Росія не втрималась від фейків та провокацій

Захід кораблів у Маріуполь: Росія не втрималась від фейків та провокацій

Фото
Укрінформ
Кораблі Військово-морських сил ЗСУ "Донбас" і "Корець" прибули до пункту призначення, попри російські провокації.

Про це йдеться у повідомленні Міноборони.

"Заходом морського буксира "Корець" завершився перехід групи суден Військово-морських сил ЗС України до порту Маріуполь. Слід зазначити, що РФ і цього разу не втрималася від провокацій та фейків", - йдеться у повідомленні.

У відомстві повідомили, що поблизу рейду Маріуполя в районі якірної стоянки була спроба провокації з боку російського прикордонного катера типу "Мангуст", який нещодавно вже створював подібні дії, небезпечно маневруючи поряд з українським катером морської охорони. Прикордонний катер РФ на великій швидкості намагався зблизитися з українськими кораблями, але рішучі дії екіпажів малих броньованих артилерійських катерів "Лубни" та "Кременчук" його зупинили та не допустили до місця стоянки пошуково-рятувального судна "Донбас" і морського буксира "Корець", додали у МОУ.

Крім того, як нагадали в оборонному відомстві, деякі засоби масової інформації почали поширювати черговий фейк російської пропаганди щодо начебто оплати лоцманських послуг країні-агресору. Жодних оплат лоцманських послуг при слідуванні Керченською протокою не здійснювалося, наголосили у МОУ.

Як повідомлялося, 20 вересня Український мілітарний портал поінформував, що пошуково-рятувальне судно A500 "Донбас" та морський буксир A830 "Корець" вирушили із Західної військово-морської бази ВМС України в Одесі до Бердянська, де стануть основою новоствореної військово-морської бази українського флоту на Азовському морі.

23 вересня два кораблі Військово-морських сил України, які прямували до Бердянська, пройшли під Керченською мостом. Ситуацію з повітря контролювали літаки-розвідники США.

Як повідомили в командуванні Військово-морських сил Збройних сил України, перехід через Керченську протоку в Азовське море українських військових кораблів "Донбас" і "Корець" проходив у складній обстановці. 

Росія упродовж останніх місяців затримує судна, що прямують до портів Бердянська та Маріуполя. Міністр інфраструктури Володимир Омелян заявляв, що Україна проводить переговори з країнами ЄС та США щодо запровадження санкцій проти Росії у відповідь на блокаду Азовського моря.

Читайте також: Кораблі українських ВМС в Азовському морі прибули до місця призначення

У Державному департаменті США назвали дії Росії в Азовському морі спробою дестабілізувати Україну.

Україна має намір порушити питання щодо дій Росії із блокування суден в Азовському морі під час засідання Генеральної асамблеї ООН у Нью-Йорку 24-27 вересня.

Водночас представник Міністерства закордонних справ РФ Марія Захарова заявила, що Росія не має наміру припиняти "огляд" суден в акваторії Керченської протоки та Азовського моря, оскільки це "не суперечить нормам міжнародного права".

Фото: Міноборони 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-