Заручники в

Заручники в "Л/ДНР": Геращенко сказала, про що домовилась з координатором ОБСЄ

Укрінформ
Координатор ОБСЄ Тоні Фріш обіцяє відвідати на початку вересня на окупованих територіях незаконно утримуваних українців.

Про це повідомила перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко.

"Тоні Фріш підтвердив, що на початку вересня він відвідає окуповані території, пообіцяв провідати незаконно утримуваних і підняти, нарешті, й на групі (гуманітарна підгрупа ТКГ - ред.) питання дзвінків і листів, про які поки що говорять тільки українські представники", - розповіла вона.

Геращенко зауважила, що зустріч із координатором ОБСЄ відбулася з ініціативи українських представників у гуманітарній підгрупі в Мінську. 

"На всіх мінських дискусіях я гостро піднімаю питання недопуску МКЧХ до заручників, заборону на телефонні дзвінки, неможливість передавати листи і посилки родинами. Також я неодноразово звертала увагу самого координатора ОБСЄ, що українська сторона й від нього очікує більш активної, прагматичної і зацікавленої позиції задля розблокування процесу звільнення і допуску міжнародних місій. Ненормально, що востаннє координатор був у тюрмах на окупованих територіях рік тому, та й то йому показали лише кілька заручників і не дали поспілкуватися сам-на-сам. Сьогодні ці проблеми жорстко піднімали безпосередньо родини в‘язнів. Вони наполягають, щоб координатор ОБСЄ відвідав Донецьк і Луганськ і зустрівся з нашими військовими, й цивільними, зокрема, з журналістом Асєєвим, з військовими, яких катують у Луганську й ховають від світу, з хлопцями в Донецьку, яких тримають ще з Дебальцевської трагедії", - написала вона.

Також українські представники, за словами Геращенко, звернулися до Тоні Фріша з проханням провести окрему зустріч із родичами зниклих безвісти українців і тих, утримання яких не підтверджують ОРДЛО.

Читайте також: 36 росіян на бранців Кремля: Київ ініціює засідання групи з Денісовою та Москальковою

"Фріш укотре розповів про свою ініціативу декларації проти тортур. Нагадали, що саме українська сторона наполягла на включенні в декларацію обов‘язкового пункту про доступ МКЧХ , й наполягаємо на доступі МКЧХ і до окупованих територій і до тюрем РФ. Це незмінна позиція, й тут неможливі компроміси. Ми вимагаємо від РФ доступу до Сенцова, Сущенка, Балуха, Гриба і всіх - незалежних лікарів", - зазначила перший віце-спікер.

У зустрічі взяли участь представники СБУ, МінТОТ, офісу Уповноваженого ВР з прав людини.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-