Спецдоповідач ООН розповів про атмосферу страху у в'язницях

Спецдоповідач ООН розповів про атмосферу страху у в'язницях "Л/ДНР"

Укрінформ
У в'язницях на тимчасово окупованій території Донецької та Луганської областей панує загальна атмосфера страху.

Про це розповів спеціальний доповідач ООН з питання катувань та інших жорстоких, нелюдських або таких, що принижують гідність, видів поводження Нільс Мельцер на брифінгу у п'ятницю, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Хоча мені і дозволили відвідати колонії №19 і №24 неподалік міста Луганська, обидві установи були відібрані представниками де-факто "влади". Умови, за яких мені довелось проводити візит, не відповідали вимогам мандату і не дозволяють зробити повну оцінку умов тримання під вартою. Ми з моєю командою змогли відчути гнітючу атмосферу та занадто суворі заходи безпеки. Дисциплінарний режим був надзвичайно суворий, що створювало загальну атмосферу страху", - заявив Мельцер.

Представник ООН зауважив, що через неможливість провести конфіденційні бесіди з затриманими він мусив покладатись на інформацію, надану звільненими, які відбували тут покарання.

"Вони повідомили про обшуки із застосуванням насильства. Також це стосується спеціалізованого лікування. Якість їжі найчастіше оцінювалась як низька, а кількість  - недостатня", - зазначив Мельцер.

Читайте також: Спецдоповідач ООН порівняв "превентивні арешти" в ОРЛО з катуванням

За його словами, в окупованому Донецьку він зміг отримати обмежений доступ до СІЗО №5.

"Умови, за яких мені дозволили опитати ув'язнених, не гарантували повної конфіденційності, тому я не зміг повністю оцінити ситуацію щодо безпеки. Мені дозволили відвідати велику камеру, вона була переповнена, погано провітрювана і не було забезпечено гідних санітарних умов. В цілому, умови тримання були поганими, інфраструктура будівлі дуже стара", - підсумував результати візиту спецдоповідач ООН.

Як повідомлялось, у п'ятницю на брифінгу спецдоповідач ООН Нільс Мельцер розповів про результати офіційного візиту до України, під час якого він відвідав місця несвободи, зокрема в ОРЛО.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-