За час

За час "великоднього перемир'я" бойовики 4 рази обстрілювали населені пункти

Укрінформ
На Донбасі з 30 квітня до 2 травня українська сторона зафіксувала 1512 обстрілів з боку бойовиків, майже всі обстріли були прицільними.

Про це повідомила у Facebook прес-секретар представника України у Тристоронній контактній групі, екс-президента України Леоніда Кучми Дарка Оліфер за результатами засідання ТКГ в Мінську. 

"Українська сторона залишається відданою Мінським домовленостям і виконує всі взяті на себе зобов'язання, вирішення конфлікту можливе лише політико-дипломатичним шляхом. Ескалація на Донбасі продовжується та посилюється – як по кількості обстрілів, так по типах зброї, що застосовується. Є загиблі та поранені. За 34 дні, відколи було оголошено т.з. «великоднє перемир'я» (30 квітня 2018 – 2 травня 2018) українська сторона зафіксувала 1 бойове зіткнення і 1512 обстрілів з боку НЗФ ОРДЛО, майже всі обстріли були прицільними. Було 4 обстріли населених пунктів", - наголосила вона. 

За словами Кучми, 25 квітня порушень режиму припинення вогню було найбільше за весь час «великоднього перемир'я» - 76 обстрілів, причому 43 рази було застосовано зброю, заборонену Мінськими угодами, зокрема, РСЗО «Град», танки, артилерію, міномети.

Крім цього, констатувала Оліфер, незважаючи на неодноразові наполягання української сторони, делегація РФ відмовилась надати гарантії безпеки в районі Донецької фільтрувальної станції персоналу станції при здійсненні ремонтно-відновлювальних робіт та спостерігачам СММ ОБСЄ.

"Для справжнього миру РФ має припинити постачати через неконтрольовану ділянку українсько-російського кордону техніку, зброю, пальне; забезпечити безперешкодний доступ СММ ОБСЄ до всієї території ОРДЛО включно із прилеглими до кордону районами, де у відповідності до домовленостей, досягнутих у вересні 2014 року, мають бути створені зони безпеки під постійним спостереженням СММ ОБСЄ. Розведення сил та засобів в районі Станиці Луганської може відбутися за умови дотримання з боку ОРЛО семиденного періоду тиші. Зі свого боку українська сторона повністю виконує взяті на себе зобов'язання", - зазначила Оліфер. 

Читайте також: РФ знову проігнорувала пропозицію Києва щодо звільнення політв'язнів - Оліфер

Водночас, за її словами, Тристороння контактна група відзначила як позитивний факт відновлення мобільного зв'язку приблизно на 70% території ОРДО. "Цю роботу слід продовжити, її результати потрібні сотням тисяч мирних мешканців по обидва боки лінії розмежування. Це питання було ключовим під час засідання підгрупи з соціально-економічних питань", - підкреслила вона. 

Також, за словами Оліфер, українська сторона погодила всі параметри відновлювальних робіт мостового переходу у Станиці Луганській і передала їх представникам Міжнародного комітету Червоного Хреста.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-