Людську вартість конфлікту на Донбасі не можна виміряти лише жертвами – ОБСЄ

Людську вартість конфлікту на Донбасі не можна виміряти лише жертвами – ОБСЄ

Укрінформ
Глава Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні Ертугрул Апакан заявив про пріоритетність гарантування безпеки цивільних осіб, які проживають у зоні конфлікту на сході України, а також спостерігачів СММ.

Про це він сказав у четвер у Відні, під час виступу перед Постійною радою ОБСЄ, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"В умовах нестійкої та непередбачуваної ситуації у сфері безпеки на сході України існує нагальна потреба захисту цивільних осіб, які проживають там", - сказав дипломат.

Він також закликав сторони на Донбасі поважати роботу СММ і гарантувати її безпеку, як вони зобов'язалися це зробити, поставивши підписи під Мінськими угодами.

Апакан згадав про спостерігача Джозефа Стоуна, який був убитий рік тому, коли бронемашина місії підірвалася на протитанковій міні у районі, непідконтрольному уряду, у Луганській області. "Ця річниця є серйозним нагадуванням про ризики, із якими наші спостерігачі продовжують стикатися", - підкреслив він.

Говорячи про нещодавні порушення у роботі Донецької фільтрувальної станції, де було поранено кілька співробітників, Апакан зауважив, що "людська вартість конфлікту не може бути обчислена лише жертвами". За його словами, доступу до елементарних потреб, таких як вода, продукти харчування та медицина, загрожує, серед іншого, відсутність заходів з припинення вогню, відведення зброї, розведення сил і розмінування.

Читайте також: ПАРЄ закликає Кремль припинити постачати зброю на Донбас

Водночас, місія ОБСЄ, за словами її керівника, завдяки моніторингу сотень "вікон тиші", у тому числі на Донецькій фільтрувальній станції, істотно локалізувала вогонь, зробивши свою роботу, а тепер інші мають зробити свою.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-