У Берліні обговорили місію ООН для Донбасу

У Берліні обговорили місію ООН для Донбасу

Фото
Укрінформ
Місія «блакитних шоломів» на Донбасі з широким мандатом стане фактично єдиною можливістю вийти з глухого кута, в якому опинилися Мінські домовленості.

Таку думку поділяють усі учасники дискусії, що відбулася в четвер у Берліні, організованої фабрикою аналітики Hertie School of Governance GmbH, передає кореспондент Укрінформу в ФРН.

«Для мене ідея місії – єдиний шлях вийти з глухого кута Мінських угод... Інакше ми будемо мати цей конфлікт (заморожений або ні) на роки», - заявив депутат Бундестагу, в недавньому минулому міністр закордонних справ ФРН Зігмар Габріель.

Він нагадав, що на самому початку Мінських переговорів всі погоджувалися з необхідністю встановлення перемир'я і відведення озброєнь, початку політичного процесу, функцію спостереження за яким поклали на СММ ОБСЄ. Однак, визнав політик, переходити до політичного процесу без виконання попередніх умов ніяк неможливо. Він нагадав, що спочатку ініціатива про інтернаціоналізацію конфлікту, розміщення місії ООН, виходила від України, але президент РФ Путін демонстрував велике небажання. За словами Габріеля, він особисто звертав увагу під час зустрічей з російським керівництвом на те, що в Сирії росіяни говорили якраз про те, що треба спочатку домогтися припинення вогню і тільки потім переходити до політичного процесу, і запитував у Путіна, чому це працює для Сирії, а для України - ні.

І коли Путін сам заговорив про мандат «блакитних шоломів» після двох років дебатів, для Заходу це стало величезним здивуванням. При цьому Габріель підкреслив, що західні партнери відразу відкинули ідею про розміщення миротворців тільки на контактній лінії, оскільки це призведе до появи нового кордону між Україною і Донбасом. І те, що російська сторона потім почала говорити про всю територію, на якій діє СММ, тобто до українсько-російського кордону, стало «величезним кроком уперед з боку російського президента».

Говорив Габріель і про санкції. «Це неофіційна позиція Заходу, але я скажу: якщо немає морквини, а тільки палиця, буде дуже складно переконати російську сторону», - зазначив депутат, який відстоює ідею поетапного зняття обмежувальних заходів. Він підкреслив, що необхідно зробити все, щоб за столом переговорів обговорити умови, на яких місія буде контролювати перемир'я і відведення важких озброєнь.

Посол України у ФРН Андрій Мельник відзначив як позитив те, що пропозиція про місію, представлена українським президентом у березні 2015 року, нарешті привернула увагу і що новий уряд ФРН вніс пункт про миротворців у свою коаліційну угоду. «Це нова надія завершити війну в Україні і досягти прогресу», - заявив Мельник. При цьому він дипломатично зауважив, що пропозиція Путіна від вересня 2017 надала новий імпульс ідеї, яка витала в повітрі. Однак, зазначив посол, російські колеги хочуть зовсім іншого – «косметичної місії» і назвав цю пропозицію дивною. Місія, яка повинна буде лише захищати СММ, за його визначенням, є «неправильним використанням інструментів миротворчості», платити за який доведеться, в тому числі і німецьким платникам податків.

Незважаючи на всю різницю в баченні, Мельник висловив оптимізм і віру в те, що місія відбудеться. Він підкреслив, що вона жодним чином не буде суперечити загальній стратегії Мінського процесу, а, навпаки, доповнювати його.

Читайте також: Канада готова підтримати миротворчу місію на Донбасі

Андрій Загорський, якй очолює департамент з питань роззброєння та вирішення конфліктів Центру міжнародної безпеки національного науково-дослідного інституту світової економіки і міжнародних відносин ім.Є.М.Примакова Російської академії наук, сказав, що якщо вдасться реалізувати ідею місії, це буде величезний і дуже крутий крок у встановленні миру на Донбасі». Він також зауважив, що така місія не повинна служити заміною Мінська, але бути йому підтримкою, і вести не до замороження конфлікту, а до його завершення. Російський політолог, зробивши застереження, що висловлює свою особисту думку, також вважає, що з часом, після забезпечення порядку на лінії розмежування, мандат місії повинен бути поширений на всю територію до держкордону. Такий розвиток допоміг би відновленню в цілому архітектури безпеки в Європі і нормалізації відносин між Заходом та РФ, вважає він.

У Берліні обговорили місію ООН для Донбасу / Фото: Ольга Танасійчук. Укрінформ

Натомість член опікунської ради Вищої школи управління Hertie і колишній голова Німецького комітету з економічних відносин зі Східною Європою Клаус Мангольд впевнено назвав Мінські угоди «мертвими» і закликав розробити «абсолютно новий підхід». Він поскаржився на те, що німецький бізнес страждає від санкцій і на те, що в цілому такі заходи в 90% випадків є неефективними і не досягають мети. Але і він визнав, що для відновлення довіри у відносинах з Росією потрібно домогтися виведення іноземних військ з української території і закриття кордону.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-