Моніторингова місія розповіла, де на Донбасі ситуація стабільно погана

Моніторингова місія розповіла, де на Донбасі ситуація стабільно погана

Доповідь
Укрінформ
Гуманітарна ситуація на підконтрольних уряду районах Донецької та Луганських областей має ознаки до стабілізації за винятком умовної 10-кілометрової зони, прилеглої до лінії розмежування.

Про це заявив член ради координаторів БФ “Восток-SOS” Костянтин Реуцький під час презентації у Києві доповіді “Живемо, як у резервації” про результати поїздки міжнародної моніторингової місії на сході України, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“На територіях, віддалених від лінії розмежування на відстань більше 10 км, ситуація потроху покращується: чим далі, тим краще вона стабілізується, тим краще працюють адміністративні заклади, простіше отримати доступ до послуг, ходить транспорт, кращий доступ до медичного обслуговування, освіти тощо... В умовній 10-км зоні, яка безпосередньо прилягає до лінії розмежування, ситуація стабільно погана”, - заявив Реуцький.

За його словами, наразі серйозних ознак поліпшення ситуації у цій зоні не помічено. На його переконання, вони будуть можливі лише після того, як буде досягнуто повного припинення вогню.

Читайте також: Ескалація на Донбасі: бойовики застосовують танки та 120-мм міномети

Як зазначили автори доповіді, польова частина місії припала на період серйозного загострення бойових дій вздовж лінії зiткнення. По гарячих слідах були задокументовані наслідки обстрілу російськими окупаційними військами житлових будинків i об’єктів цивільної інфраструктури з РСЗВ “Град” у Новолуганську та інші військові злочини.

Правозахисник та учасник місії (від організації Truth Hounds) Ярополк Бриних вказав на те, що ця правозахисна організація за час своєї роботи зафіксувала вже “209 військових злочинів, вчинених на Донбасі та пов’язаних з обстрілами”. За його словами, Україні слід також активніше документувати обстріли на Донбасі та проводити власні розслідування, ідентифікацію злочинців з подальшим оголошенням їх у міжнародний розшук. “Держава це робить, але недостатньо ефективно”, - зазначив він.

Виконавча директорка БФ “Восток-SOS” Олександра Дворецька також вказала на те, що “саме громадські організації є основним джерелом інформації для Міжнародного кримінального суду та подальшого покарання РФ”. Говорячи про ситуацію у прифронтових районах, Дворецька зазначила, що хоча безпосередня загроза голодної смерті або смерті в результаті ненадання медичної допомоги минула, загальна картина залишається сумною. Вона підкреслила, що на погіршення ситуації також може вплинути запланований вихід міжнародних гуманітарних організацій із зони конфлікту, оскільки, за їх оцінкою, ситуація нібито поліпшилася.

Координатор відділу документування порушень прав людини на Донбасі БФ “Восток-SOS” Вячеслав Лiхачов вказав, що міжнародний характер місії гарантує її об’єктивність та дає змогу представити результати моніторингу для загальноєвропейського огляду. Він повідомив, що найближчим часом планується презентація англомовного звіту про діяльність місії у Берліні та Чехії. “Міжнародні гуманітарні організації дещо згортають свою активність - і це той виклик, який треба буде вирішувати у найближчі роки. Адже гуманітарна ситуація у прифронтовій зоні не покращилася, базові потреби населення не задовольняються, і вихід міжнародних партнерів може дуже сильно позначитися на ситуації”, - заявив Лiхачов.

Учасниками міжнародної моніторингової групи стали представники правозахисних організацій з п'яти європейських країн: "Восток-SOS" (Україна); "Гуманітарний маршрут "Білорусь - АТО" (Білорусь); "Німецько-російський обмін" (Німеччина); Правозахисний центр "Поступ" (Україна); Центр документування імені Наталії Естемірової Норвезького Гельсінського комітету (Росія); Team for Ukraine (Чехія); Truth Hounds (Україна). Міжнародна місія працювала у період з 17 по 23 грудня 2017 року в районах Донецької і Луганської областей, прилеглих до лінії зiткнення. У центрі уваги групи було документування воєнних злочинів, фіксація фактів порушення прав людини і вивчення гуманітарної ситуації в регіоні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-