Хуг: Із початку

Хуг: Із початку "новорічної тиші" - жодного дня без пострілів

Укрінформ
На Донбасі спостерігається чергове зростання кількості випадків порушення "новорічного" перемир’я, оголошеного з 23 грудня.

Про це заявив перший заступник голови Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні Александр Хуг на брифінгу, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ми вже маємо ознаки, що розпочалася фаза ескалації, зафіксувавши майже дві тисячі порушень за період з п'ятої години вечора вівторка до п'ятої години вечора середи цього тижня, а також більше тисячі упродовж наступної доби", - сказав він.

Хуг нагадав, що 23 грудня 2017 року на Донбасі було оголошено початок перемир’я у зв’язку з різдвяними та новорічними святами. За його словами, тоді кількість обстрілів значно зменшилася. Так, за його словами, 19 грудня СММ ОБСЄ зафіксувала близько 3,5 тисячі обстрілів, а вже 24 грудня — лише 64 випадки порушення режиму припинення вогню.

Водночас Хуг підкреслив, що за цей час не було жодного дня без порушення режиму припинення вогню й з 28 грудня фактично щодня СММ ОБСЄ фіксувала в середньому по 500 порушень режиму тиші.

Читайте також: "Тиша" в АТО: 9 ворожих обстрілів, один військовий загинув

Він наголосив, що наразі кількість обстрілів зростає й таке зростання вже спостерігалося під час інших режимів "перемир’я".

"Те, що ми бачимо — це добре відпрацьований сценарій насильства, що передбачає раптове різке зменшення кількості порушень режиму припинення вогню, після чого настає повільне та неухильне зростання у сотнях. Що зрештою призводить до ескалації", - зауважив представник ОБСЄ.

Як повідомляв Укрінформ, із 00.00 23 грудня минулого року у зв’язку з Різдвяними та Новорічними святами у зоні АТО оголошений режим припинення вогню. Відповідні домовленості були досягнуті 20 грудня 2017 року під час чергового засідання Тристоронньої контактної групи у Мінську.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-