Нові переговори про обмін заручників можуть бути найближчим часом - Лутковська

Нові переговори про обмін заручників можуть бути найближчим часом - Лутковська

Укрінформ
Уповноважений Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська заявляє, що нові переговори з питання обміну заручниками можуть відбутися вже найближчим часом.

Про це вона сказала в інтерв'ю телеканалу "112 Україна".

"Формулу (обміну - ред.) ніхто сьогодні не знає, думаю, ніхто не скаже. Це питання переговорів. А що стосується того, що це може бути найближчим часом, це дійсно правда, тому що під час підготовки до цього обміну ми напрацювали велику кількість процедур і велику кількість певних моментів, які полегшать нам життя в майбутньому", - сказала вона.

Як пояснила омбудсмен, бойовики мали "величезну недовіру" до тих документів, які подавала Україна.

"У нас немає жодної людини, яка б без відповідного рішення суду утримувалася під вартою. Відповідно, якщо люди звільняються з-під варти, то є відповідний документ, і була недовіра до того, чи справжній це документ, чи дійсно людина звільнена, чи дійсно відбула термін покарання", - зазначила Лутковська.

За її словами, на сьогодні вже напрацьовано механізм звірення документів. "Ми проводили таку кількість переговорів, що сьогодні ми маємо практично близькі відносини зі всіма переговірниками, у тому числі з послом Тоні Фрішем, який постійно брав участь у наших переговорах з боку ОБСЄ. Відповідно сьогодні мені здається, що другий етап піде значно простіше і з великими шансами на швидкий успіх", - спрогнозувала омбудсмен.

Читайте також: Порошенко доручив відновити переговори з РФ щодо повернення політв’язнів

Як повідомлялося, 28 грудня Президент Петро Порошенко розпорядився негайно поновити переговори щодо повернення українських заручників з РФ та ОРДЛО. Напередодні анонсувалося, що новий обмін може пройти за формулою "74 на 29".

В СБУ раніше заявили, що в полоні бойовиків і далі перебуває 103 людини. Ще кілька десятків полонених утримуються в Російській Федерації.

27 грудня на Донбасі відбувся обмін полоненими між Україною і ОРДЛО. Додому повернулися 73 українські заручники. На окуповану територію було передано 233 людини.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-