Гаазький трибунал зафіксував більш як 1,2 тисячі ймовірних злочинів на Донбасі

Гаазький трибунал зафіксував більш як 1,2 тисячі ймовірних злочинів на Донбасі

Укрінформ
Прокуратура Міжнародного кримінального суду (Гаазький трибунал) у Нідерландах зафіксувала понад 1,2 тисячі фактів ймовірного скоєння злочинів на Донбасі. 

Про це йдеться в щорічному звіті попереднього розслідування прокуратури МКС, повідомляє ВВС Україна.

"У контексті подій на сході України канцелярією прокурора зафіксовано понад 1,2 тисячі випадків можливого здійснення злочинів після 20 лютого 2014 року", - йдеться у документі.

МКС відзначає, що під час конфлікту загинуло близько 10 225 людей, поранено - 24 541. Зокрема, у період із квітня 2014 по серпень 2017 року на Донбасі вбито близько 2 505 цивільних осіб.

Окрім того, за даними офіційної статистики, 15 тисяч людей з квітня 2014 року вважаються зниклими безвісти. Також упродовж конфлікту виявлені факти застосування катування та жорстокого поводження щодо кількох сотень ймовірних жертв.

Канцелярія прокурора продовжує розглядати заяви про те, що Росія здійснювала та здійснює загальний контроль над озброєними групами на сході України, щоби встановити, чи можна розглядати цей збройний конфлікт між Збройними силами України й антиурядовими збройними групами як міжнародний конфлікт.

У звіті наголошено, що факт існування "єдиного міжнародного збройного конфлікту на сході України" припускає застосування відносно відповідного періоду статей Римського статуту, що стосуються збройних конфліктів міжнародного характеру.

Читайте також: ОБСЄ фіксує погіршення ситуації на Донбасі за останні тижні

Прокуратура МКС продовжує визначати ключові характеристики конфлікту та ймовірних дій сторін конфлікту, зокрема, територій, які найбільше зачепив конфлікт, часових рамок, типових жертв, а також кількості вбитих і поранених.

У звіті за 2016 рік прокуратура МКС вказала, що вважає ситуацію в анексованому Криму рівнозначною міжнародному збройному конфлікту між Україною й Росією.

8 вересня 2015 року Україна поінформувала МКС про визнання його юрисдикції щодо здійснення злочинів проти людяності й військових злочинів вищими посадовими особами Росії й керівниками самопроголошених угруповань "ДНР" і "ЛНР", які призвели до особливо тяжких наслідків і масового вбивства українських громадян.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-