"Блакитні шоломи" на Донбасі означатимуть появу нових гравців - німецький експерт

Ексклюзив
Укрінформ
Введення на Донбас миротворчої місії ООН означатиме вступ у гру нових учасників, крім тих, хто зараз опікується питаннями врегулювання конфлікту.

Таку думку в коментарі Укрінформу висловив експерт з питань міжнародної безпеки та оборони берлінського фонду "Наука і політика" Вольфганг Ріхтер.

"З місією ООН з'явиться новий гравець, на додаток до попередніх форматів, таких як "нормандський" та ОБСЄ з 57 країнами, третій глобальний гравець з мандатом на миротворчу місію Радбезу", - каже Ріхтер.

Це, за його словами, означає, що до процесу безпосередньо підключаються інші великі країни, такі як Китай, наприклад, Великобританія, США (члени РБ ООН).

При цьому, підкреслює експерт, мандат Ради Безпеки повинен бути гармонізований з Мінськими домовленостями, але не підміняти їх, що стане непростим завданням, перешкодою, яку нелегко буде вирішити.

Серйозні і тривалі дебати він передбачає і щодо технічних аспектів майбутньої місії: наскільки потужною буде вона, як оснащена, з якими повноваженнями захисту та самозахисту, якими правами і обов'язками і, звичайно, хто буде в ній представлений.

Поява миротворців, вважає Ріхтер, зняла б існуючі побоювання щодо можливих нових спроб наступів, спроб пробити коридор до Криму.

З політичного погляду, найважливішим є питання того, де саме будуть розміщені "блакитні каски". Якщо тільки в демілітаризованій зоні, то це означає лише стабілізацію лінії розмежування і несе в собі загрозу тривалого поділу, що не сприятиме політичним рішенням. Місія неодмінно повинна узгоджуватися з політичними цілями Мінських домовленостей, і це повинно бути прописано в її мандат, вважає співрозмовник агентства.

Читайте також: Пропозицію про миротворців на Донбасі підтримує більшість країн ООН - Порошенко

Попереду сторони чекає тривале обговорення, не тільки через серйозні розбіжності, а вже тому, що це перший такий досвід, коли озброєна місія ООН захищатие неозброєну місію ОБСЄ.

В цілому Ріхтер розцінює факт того, що російський президент після категоричних відмов в принципі погодився з ідеєю введення миротворців ООН, як вказівку на те, що "Путін намагається якось привести речі у рух, вийти з цього конфлікту, в продовженні якого не має особливого інтересу через протиріччя з Європою, з Заходом".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-