«Іх там нєт» на Олімпіаді: перше місце з політизації спорту

«Іх там нєт» на Олімпіаді: перше місце з політизації спорту

Укрінформ
Як в Росії використовують Олімпіаду у політичних цілях, водночас наполягаючи, що спорт — поза політикою

Офіційно «іх там нєт»: збірна Росії формально не бере участь в Олімпіаді в Токіо. Російським спортсменам заборонено до грудня 2022 року виступати під своїм прапором, гімном і назвою країни на великих міжнародних змаганнях. Заборона пов’язана з програмою допінгу, організованою не тільки тренерами, лікарями та представниками спортивних федерацій, але також російськими чиновниками й спецслужбами.

Фото: Getty Images
Фото: Getty Images

Втім, «чистим» російським спортсменам, не поміченим у вживанні заборонених препаратів, дозволено виступати в нейтральному статусі — не позначаючи свою приналежність до Російської Федерації національними символами. Зокрема було відхилено радянську військову пісню «Катюша», яку росіяни хотіли використати замість гімну, а також купальники із зображенням ведмедів. Водночас на формі їм дозволили використати кольори прапора РФ.

«Начебто нічого не було»

Гендиректор Антидопінгового агентства США Тревіс Тігарт висловив розчарування у «слабкому, розбавленому рішенні». За його словами, в Токіо він не побачив жодних доказів реального покарання для Росії. 

Тревіс Тігарт / Фото: Startt James/L'Équipe
Тревіс Тігарт / Фото: Startt James/L'Équipe

«Забороною, яка нічого не означає», назвало це британське видання Evening Standard: «Все одно їхніх спортсменів оголошують як росіян… І начебто нічого не було — ні систематичного вживання допінгу, ні операцій прикриття, сліди яких ведуть до Кремля, ні відсутності вибачень за порушення». 

Американський Yahoo Sports з цього приводу написав: «Дивно, що в центрі Токіо ще не з’явився верхи на коні й без сорочки Володимир Путін… але з накладними вусами та документами на ім’я Пладаміра Вутіна».

Якщо на Заході чимало хто розчарований зайвою м'якістю покарання, в Росії такий формат участі в змаганнях навпаки вважають «приниженням». (Як висловився депутат Держдуми Ігор Лебедєв: «Це ж ганьба... Навіть Україна пройшла зі своїм прапором і формою!») І всіляко відіграються за нього: скаргами та політичними скандалами.

Ігор Лебедєв
Ігор Лебедєв

Ми зібрали ключові моменти того, як в Росії висвітлюють Олімпіаду. І знову використовують з політичними цілями, водночас наполягаючи на необхідності деполітизації спорту.

«Свято ниття»

Схоже, пише американське видання The Daily Beast у своєму аналізі російських ЗМІ, що б не відбувалося на Олімпіаді, в Росії це зображується як частина безжальної антиросійської кампанії. З їхньої точки зору, Олімпіада в Токіо — це таке собі «мінне поле», де Росія є ціллю «глобальної змови». Її порівнюють з «концентраційним табором», називають «найжахливішою в історії». Все не по-людськи, атмосфера «гнітюча», житло «середньовічне». 

«З усією серйозністю, я впевнений, що ці Олімпійські ігри будуть одними з останніх», — пророкував Анатолій Кузічев, ведучий російської державної телепрограми «Час покаже». Розлючені через накладені санкції, резюмує The Daily Beast, росіяни влаштували справжнє «свято ниття».

Анатолій Кузічев
Анатолій Кузічев

«Росію щипають з усіх боків»

Південні Курили, як називають їх в Росії, або Північні території, як прийнято називати їх в Японії, понад 70 років лишаються островами розбрату між двома країнами. Через нерозв’язану суперечку про приналежність островів Росія та Японія досі не уклали мирну угоду з 1945 року.

Курильські острови
Курильські острови

Попри декларовану готовність до компромісу Росія періодично дратує Японію недружніми кроками. Саме так сталося напередодні Олімпіади — навесні олімпійська збірна Росії з серфінгу провела тренування на острові Кунашир. Військово-морські навчання пройшли на островах у червні. Візит прем'єр-міністра Росії Михайла Мішустіна на острів Ітуруп відбувся наприкінці липня.

Зрештою 22 липня посольство РФ в Японії опублікувало «вітання» у зв'язку з початком Олімпіади: «Вітаючи господарів Олімпіади з майбутнім початком Ігор і щиро бажаючи успіху в їх проведенні, водночас змушені звернути увагу на те, що південні Курильські острови є невід'ємною частиною території Російської Федерації».

23 липня посольство РФ в Японії обурилося, що на сайті Олімпіади виправили карту, позначивши півострів Крим як частину України (спочатку він був відокремлений і виглядав немов острів, що Росія «вітала», а МОК назвав «прикрою помилкою»). Член комітету Держдуми з фізичної культури, спорту, туризму й у справах молоді Дмитро Свищев заявив з цього приводу: «Росію щипають з усіх боків».

«Нічого дивитися на Україну»

Під час чемпіонату Європи з футболу російський «Перший» канал не показував початок матчів за участю збірної України, коли виконувався гімн. Так само «Перший» канал не показав збірну України на відкритті Олімпіади в Токіо — замість цього в ефір пустили рекламу. На телеканалі пояснили це «комерційними зобов'язаннями». 

Фото: Getty Images
Фото: Getty Images

Але дехто був відвертішим. Наприклад, колишній президент футбольного клубу «Спартак» (Москва) Андрій Червіченко заявив у бесіді з кореспондентом «Чемпіонату»: «Перший канал вчинив абсолютно правильно, радикально. Пора їх вже лікувати й пояснювати хто, де й як. Нічого нам дивитися на збірну України. Треба розуміти, що період сидіння на голові й теліпання ногами вже закінчився. Настав час ляпасів».

«Шок! Українець ледь не з’їв суперника»

Україну згадують навіть тоді, коли вона зовсім ні при чому. Сайт Sport24.ru, провідний російський онлайн-ресурс про спортивні події, 28 липня опублікував новину під заголовком: «Український борець на Олімпіаді вкусив суперника за руку. Це шокувало всіх…» Приводом для публікації був… інцидент під час поєдинку на рингу між боксерами з Марокко та Нової Зеландії. Коли перший намагався вкусити суперника за вухо «в стилі Майкла Тайсона».

Фото: Instagram / davidnyika
Фото: Instagram / davidnyika

До чого тут Україна? Інцидент з марокканцем згадано в тексті одним рядком і названо «випадком людожерства». А решта тексту присвячена «схожому випадку» — поєдинку між американцем Френком Молінаро й українцем Андрієм Квятковським. Який відбувся… у 2016 році.

«Заборонили російську мову»

Уповноважений із захисту державної мови в Україні Тарас Кремінь закликав спортсменів, які представляють Україну на Олімпійських іграх у Токіо, говорити українською мовою на офіційних заходах. Кремінь зазначив, що в Україні йде війна, а утвердження української мови у спортивній дипломатії такого рівня, як Олімпіада, зміцнює державність.

Тарас Кремінь
Тарас Кремінь

У Росії це подали так: «Олімпійської збірної України заборонили говорити в Токіо російською мовою».

«Бити без коментарів»

Тимчасом Олімпійський комітет Росії в стилі радянського КДБ підготував для спортсменів пам'ятку-інструкцію з готовими відповідями на «провокаційні» політичні питання. Автори інструкції рекомендували спортсменам, наприклад, відмовлятися від обговорення тем, пов'язаних з Кримом і Донбасом, оскільки «спорт має залишатися поза політикою». Здебільшого російським спортсменам було рекомендовано відповідати на «провокаційні» питання журналістів: «Без коментарів».

Але була ще одна своєрідна «інструкція» – від офіційної представниці МЗС РФ Марії Захарової. 25 липня вона опублікувала відеоролик, адресований спортсменам, де показала, як треба готуватися до розмови з журналістами. У ролику Захарова б'є манекен з написом «Press» (написи в такій самій стилістиці зазвичай розміщують на бронежилетах репортерів в зонах бойових дій), а потім проводить брифінг.

«Клеймо шахраїв»

Російський тенісист Даніїл Медведєв вочевидь дотримувався саме цієї «інструкції». Він не лише накричав на чилійського журналіста Себастьяна Варели Наміаса, який запитав його, дослівно: «Чи відчувають російські спортсмени на собі клеймо шахраїв на цих Іграх і як почуваються з цього приводу?» Спортсмен відповів, що цього журналіста не має бути на Олімпіаді, не має бути на тенісних турнірах і що він сам його не хоче більше ніколи бачити. Медведєв також попросив Міжнародну федерацію тенісу позбавити журналіста акредитації (йому в цьому, звісно, відмовили). 

Даніїл Медведєв
Даніїл Медведєв

У Росії цей скандал подали так: журналіст нібито образив форму команди російських атлетів, назвавши її «шахрайською» через нанесені на неї кольори російського прапора. В реальності, як видно з розшифровки розмови, журналіст взагалі не згадував форму.

«Нічого, ми побудуємо свій спортивний рух»

«Свято ниття» щодо Олімпіади почалося ще тоді, коли МОК затвердив новий девіз Олімпійських ігор: «Швидше, вище, сильніше — разом». Раніше девіз звучав без слова «разом» і проіснував в такому вигляді 127 років. Ідею оновити слоган пояснили потребою в солідарності, важливістю командної гри. 

Фото: International Olympic Committee
Фото: International Olympic Committee

У Росії таке «руйнування традицій» сприйняли негативно. І не повірили поясненню: запідозрили, що мова йде про солідарність з людьми іншого кольору шкіри, іншої сексуальної орієнтації тощо. Лякали самі себе, що скоро до олімпійських кілець додадуть ще одне — рожеве. Або домалюють до них «темношкірого на одному коліні». Звучали навіть заклики окремих політиків з правлячої партії «оголосити Олімпійський комітет нелегітимним і створити свій міжнародний спортивний рух».

Знайшлося навіть місце для Криму: журналіст телеканалу RT побачив у новому слогані нові можливості. На його думку, якщо МОК поважає людей, схильних до одностатевих взаємин, нехай поважає «рішення жителів Криму стати частиною Росії».

Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-