Компанія “кухаря Путіна

Компанія “кухаря Путіна" воює у Сирії за нафту - ЗМІ

Укрінформ
Компанія "Євро Поліс", пов'язана з бізнесменом Євгенієм Пригожиним, за договором з сирійським урядом звільняє у Сирії від ІДІЛ нафтові об'єкти та отримує прибуток від продажу нафти.

Про це пише «Фонтанка».

"Чверть усього газу та всієї нафти, отриманої на відвойованій для Башара Асада території, може дістатися фірмі, пов'язаній з "кремлівським кухарем" Євгенієм Пригожиним. Взамін зареєстрована рік тому комерційна компанія повинна звільнити родовища і заводи від "Ісламської держави"", - йдеться у повідомленні.

Економічний сенс кампанії точно підрахувати неможливо. Як пояснив виданню нафтогазовий аналітик, партнер компанії RusEnergy Михайло Крутіхін, не знаючи, які конкретно родовища і заводи можуть потрапити під угоду, дати прогноз по прибутку не вийде: "З практичної точки зору великий сумнів викликає можливість організації експорту в умовах Сирії. Яким чином здійснюватиметься доставка? Машинами не навозишся. Ну, і не знаючи обсягів видобування, більш-менш точний аналіз провести неможливо".

За даними видання, у грудні 2016 року "Євро Поліс" підписала меморандум з Сирією. Впродовж п'яти років вона повинна відвойовувати нафтові об'єкти у терористів та охороняти їх. За це вона отримуватиме 25% отриманої нафти і газу. Крім того, згори влада сплатить витрати на військові дії.

Гендиректор "Євро Полісу" Валерій Чекалов також є директором ТОВ "Колектив-Сервіс", а телефони цієї фірми співпадають з телефонами інших пов'язаних з Євгенієм Пригожиним компаній.

Видання також звернуло увагу, що на початку 2017 року агентство ФАН (пов'язане з Пригожиним) почало розповідати про спецпідрозділ сирійської армії "Мисливці за ІДІЛ" (ISIS Hunters). Насправді - це найманці "Євро Поліс". На одному з відео вони говорять російською.

У Міненерго заявляли, що у грудні під час візиту сирійського міністра до Росії обговорювалися проекти російських компаній "з акцентом на гарантування безпеки їхньої діяльності там". З приводу "Євро Полісу" в Міненерго нічого не сказали, зіславшись на комерційну таємницю.

Раніше було відомо тільки про одну компанію, яка брала участь у бойових діях у Сирії, - ЧВК Вагнера. Причому вона не була зареєстрована офіційно. З 20 червня США ввели проти компанії Вагнера санкції.

Євгеній Пригожин відомий як "кухар Путіна", оскільки влаштовував обіди для російського президента. Наразі він отримує державні підряди на харчування солдатів і дітей у школах, ремонт у військових частинах та ін. Крім того, його пов'язують з "фабриками тролів" - організаціями, які за гроші просувають в інтернеті точку зору російської влади.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-