«Інджірлік»: глави МЗС Німеччини і Туреччини не змогли домовитися

«Інджірлік»: глави МЗС Німеччини і Туреччини не змогли домовитися

Укрінформ
Міністрові закордонних справ ФРН Зігмару Габріелю не вдалося вирішити питання відвідування депутатами Бундестагу німецьких військових на турецькій базі ВПС «Інджірлік», що, скоріш за все, завершиться передислокацією контингенту бундесверу.

Про це сказав глава МЗС Німеччини після переговорів з турецьким колегою Мевлютом Чавушоглу в Анкарі в понеділок, повідомляє кореспондент Укрінформу. 

«Я шкодую за цим, але, будь ласка, зрозумійте, що нам треба буде переміщати солдатів з внутрішньополітичних причин», - сказав Габріель.

При цьому він зазначив, що досі не прийнято офіційне рішення відносно цього і немає певного плану.

Чавушоглу зі свого боку зазначив, що німецькі парламентарії могли б відвідати німецьких солдатів на базі НАТО в Коньє, але не в Інджірліку. «Нині непридатні умови для відвідування Інджірліка», - сказав він. 

Турецький міністр заявив, що його країна вітала німецьких солдатів, коли вони прибули, але «люб'язно попрощається з ними, коли вони йтимуть». 

У МЗС ФРН стверджують, що турецька сторона не представила переконливих аргументів, проте ясно дала зрозуміти, що таким чином Анкара карає Берлін за те, що надав політичний притулок декільком турецьким військовим, що квартирувалися раніше на базі ВПС НАТО в Німеччині, яких на батьківщині звинуватили в причетності до невдалої спроби путчу.  

Між тим прем'єр країни Біналі Їлдирим, з яким також планував провести переговори Габріель, в останню хвилину скасував зустріч.

Як повідомлялося, з початку минулого року на базі ВПС НАТО «Інджірлік» знаходяться близько 260 німецьких солдатів, які обслуговують літаки-розвідники «Торнадо» та повітряний заправник у рамках участі ФРН в антитерористичній міжнародній коаліції.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-