У Оборонній концепції Польщі назвали Росію основним дестабілізуючим фактором

У Оборонній концепції Польщі назвали Росію основним дестабілізуючим фактором

Укрінформ
У новій Оборонній концепції Польщі наголошується, що Росія продовжує порушувати міжнародне право, намагається дестабілізувати країни свого оточення та Заходу і становить загрозу до Польщі, країн регіону, а також інших держав, які зацікавлені стабільним міжнародним ладом.

Особливе занепокоєння викликає постійне зростання у Росії військових витрат, йдеться в оприлюдненому документі

“Кінцевою метою Росії залишається запровадження нового міжнародного ладу, що спирається на так звану концепцію “домінації наддержав”. Ми оцінюємо, що до 2032 року (період прогнозу - ред.) Москва збереже агресивну лінію в закордонній політиці та політиці безпеки. Це створює безпосередню загрозу для Польщі, інших країн східного флангу НАТО з огляду на асиметрію військових потенціалів між Росією і переліченими країнами”,- йдеться в документі.

Зазначається, що “особливе занепокоєння” викликають випадки застосування Росією своєї армії для реалізації політичних цілей, прикладами чого є війна з Грузією в 2008 році чи окупація Кримського півострова й напад на Україну в 2014 році.

“Роcія готова дестабілізувати ситуацію в інших країнах, ставлячи під сумнів їх територіальну цілісність, порушуючи при цьому міжнародне право”,- йдеться у концепції.

Як наголошується, свої дії Москва часто маскує і веде “нижче порогу війни”.

“Ініціювання Росією конфлікту регіонального рівня за участю однієї чи кількох країн НАТО, є реальною перспективою. Можливим є також провокування допоміжних конфліктів у різних частинах світу з метою створення нових площин тиску на країни Заходу”,- підкреслюється в концепції.

У документі зазначається також, що Росія одночасно реалізує широку програму технічної модернізації своєї армії, проводить інтенсивні військові навчання, мілітаризує суспільство.

“Витрати на військові цілі становлять для неї пріоритет і збережуться на високому рівні навіть при довготривалій економічній стагнації. Російська політика тісно пов'язана з операціями спецслужб, зокрема їх активними діями (наприклад дезінформацією, що ведеться проти інших країн)”,- наголошується у концепції.

Зауважується, що асиметрію у співвідношенні сил з НАТО Росія намагається компенсувати за рахунок кібератак чи погроз щодо застосування сил проти окремих країн, зокрема тактичної ядерної зброї.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-