Туреччина не вмовлятиме німецьких солдатів залишатися в Інджірліку - Чавушоглу

Туреччина не вмовлятиме німецьких солдатів залишатися в Інджірліку - Чавушоглу

Укрінформ
Турецька влада не вмовлятиме німецьку сторону залишити солдатів і літаки бундесверу, які беруть участь у антиіділівській коаліції, на базі НАТО в Інджірліку.

Про це заявив міністр закордонних справ країни Мевлют Чавушоглу в інтерв'ю приватному телеканалу NTV, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Якщо вони хочуть піти, це їх справа, ми не будемо просити», - заявив дипломат.

При цьому він сказав, що Німеччина повинна припинити поблажливо ставитися до Туреччини.

Спір між сторонами з приводу бази триває більше року і розвивається на тлі загального різкого похолодання відносин між партнерами. На цьому тижні Анкара в черговий раз відмовила у відвідуванні 270 солдатів бундесверу в Інджирлику депутатами бундестагу (що є їхнім правом і обов'язком, оскільки саме вони дають мандат на участь військових ФРН у зарубіжних операціях).

Берлін визнає, що з точки зору логістики, безпеки та інших аспектів турецька база – найкраща. Однак у світлі розвитку подій опрацьовуються альтернативні варіанти: три бази в Йорданії, стільки ж в Кувейті і 2 на Кіпрі. Найкращим варіантом є Йорданія, яка, хоч і не є членом НАТО, однак активно підтримує коаліцію. До того ж там є відповідні військово-повітряні бази – Аль-Азрак, Аль-Джарр і Принц Хассан. Міністр оборони в майбутні вихідні здійснить візит в Йорданію, в ході якого, очевидно, буде говорити на цю тему.

Раніше офіційний Берлін закликав Анкару не заважати боротьбі з ІДІЛ через політичні образи. А глава МЗС ФРН Зігмар Габріель у Вашингтоні навіть просив американських колег вплинути на турецьку сторону в цьому питанні.

Як повідомлялося, з початку 2016 року 6 літаків-розвідників Tornado і літак-заправник бундесверу беруть участь в операції міжнародної коаліції по боротьбі з ІДІЛ. Вони базуються на базі НАТО Інджірлік в Туреччині.

Фото: АА

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-