Берлін закликає Анкару не заважати боротьбі з ІДІЛ через політичні образи

Берлін закликає Анкару не заважати боротьбі з ІДІЛ через політичні образи

Укрінформ
У Берліні вважають неприйнятною чергову відмову німецьким парламентарям з боку Туреччини у відвіданні бази ВПС Інджирлик, де розквартировані солдати і літаки бундесверу в рамках місії міжнародної антитерористичної коаліції.

Про це заявив офіційний представник МЗС ФРН Мартін Шефер у понеділок, повідомляє кореспондент Укрінформу в Німеччині.

"Абсолютно неприйнятно, що тижнями і місяцями такий візит як і раніше неможливий. Турецька сторона чудово знає, наскільки важливо для нас, щоб депутати могли відвідати солдатів", - сказав Шефер.

Візит членів парламентського комітету з питань оборони планувався на 16 травня, проте турецька сторона так і не надала свого дозволу на нього, хоча анонсований він був кілька місяців тому. В усному поясненні німецькому послу в Анкарі було вказано на "складну ситуацію в двосторонніх відносинах".

Нагадаємо, що відносини між двома країнами постійно погіршуються останні півтора року, одним з останніх "епізодів" стало рішення Берліна надати політичний притулок турецьким офіцерам, які проходили службу на базах НАТО у ФРН, яких турецька влада підозрює в участі в підготовці минулорічного путчу

"Нам це абсолютно незрозуміло. Всі партнери мають бути зацікавлені в перемозі над ІДІЛ", - заявив представник МЗС.

Він також повідомив, що глава відомства Зігмар Габріель післязавтра у Вашингтоні обговорюватиме питання боротьби з ІДІЛ з партнерами, в тому числі членом НАТО Туреччиною.

Офіційний представник Міноборони ФРН Єнс Флосдорф зі свого боку підтвердив, що питання можливого перенесення німецької місії з Інджирлика як і раніше стоїть на порядку денному.

"Так, ми розглядаємо альтернативні варіанти - Йорданія, Кіпр, Кувейт", - сказав він. Найбільш вірогідною "кандидатурою" є Йорданія, з урядом якої тривають переговори "на випадок, якщо не вдасться вирішити проблеми з Туреччиною". При цьому Флосдорф наголосив, що Інджирлик з військової точки зору - найкращий пункт для боротьби з ІДІЛ, і Берлін зацікавлений у пошуку рішення.

Як раніше повідомлялося, з початку 2016 року 6 літаків-розвідників Tornado і літак-заправник бундесверу беруть участь в операції міжнародної коаліції по боротьбі з ІДІЛ. Вони базуються на базі НАТО Інджирлик у Туреччині.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-