ЄС показав безпрецедентну єдність у питанні Brexit - Юнкер

ЄС показав безпрецедентну єдність у питанні Brexit - Юнкер

Укрінформ
ЄС у складі 27 членів має намір вести переговори щодо умов виходу Великої Британії із співдружності по всій справедливості і єдиний у цьому намірі.

Про це президент Єврокомісії Жан-Клод Юнкер заявив в інтерв'ю німецькій Rheinischen Post. 

«Політичні принципи для переговорів із Сполученим Королівством були прийняті на саміті всього за чотири хвилини. Це символ безпрецедентної єдності, яка переважала серед 27 лідерів, які знаходилися в кімнаті», - сказав Юнкер.

Він запевнив, що Єврокомісія і її парламентер Мішель Барньє вестимуть «переговори по справедливості». «Ми не збираємося карати того, з ким мали такий близький зв'язок протягом 43 років», - запевнив глава ЄК, пообіцявши «професійне з юридичної точки зору розлучення».

За його словами, за основу буде взято долю громадян, які безпосередньо постраждали від рішення про Brexit. Більш як 4 мільйони європейців або працюють у Великій Британії, або мають там сімейні зв'язки, тому Єврокомісія і Європейський парламент «є їхніми адвокатами», сказав Юнкер.

Водночас він наголосив, що при всьому бажанні зберегти Велику Британію у спільному ринку не вдасться, для цього недостатньо політичної волі. «Так само як автомобіль потребує чотирьох коліс, так і внутрішній ринок потребує чотирьох свобод: він працює тільки тоді, коли товари, послуги, капітал, і, звичайно, люди можуть вільно переміщатися», - нагадав президент ЄК.

Він також зазначив, що деякі британці перебувають в ілюзії, якщо думають, що просто зможуть отримати «вишеньку на торті»: «Ті, хто хоче користуватися перевагами, мають замовити все меню».

Фото: Kate Green/Anadolu Agency/Getty Images

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-