Україна сподівається, що чехам вдасться уникнути урядової кризи

Україна сподівається, що чехам вдасться уникнути урядової кризи

Ексклюзив
Укрінформ
В Україні взяли до уваги несподіване рішення глави чеського уряду щодо його розпуску та сподіваються, що країні вдасться уникнути політичної кризи.

Про це в коментарі кореспондентові Укрінформу заявив посол України в ЧР Євген Перебійніс.

“Ми уважно стежимо за ситуацією і сподіваємося, що чеські політики зможуть знайти компромісне рішення і уникнути урядової кризи”, - сказав посол.

Він зазначив, що поки що зарано говорити про можливі наслідки, оскільки не відомо, чи президент країни цю відставку прийме. Невідомо також, чи чинний уряд працюватиме в якомусь форматі до парламентських виборів, які призначені на жовтень, чи будуть оголошені дострокові вибори.

У відповідь на запитання, як це позначиться за анонсованому раніше візиті Соботки в Україну в нинішньому році, дипломат зауважив, що плани такого візиту обговорювалися, але наразі конкретні терміни ще не були узгоджені.

“Не виключаємо, що ситуація, яка виникла, може дещо скорегувати ці плани”, - визнав Перебійніс.

При цьому він наголосив: “ми віримо, що Чеська Республіка і надалі залишатиметься надійним другом і партнером України”.

Як вже повідомлялося, прем’єр Соботка, який очолює чеський уряд з початку 2014 року у вівторок запропонував відставку всього уряду у зв'язку з ситуацією, яка склалася навколо міністра фінансів Адрія Бабіша.

Бабіш, друга за статками людина країни, якій закидають уникнення від сплати податків і фінансові махінації, був “здивований” ходом прем'єр-міністра і назвав його «боягузом».

Як повідомили кореспонденту агентства з організації European Values Think-Tank & Kremlin Watch Program, штаб-квартира якої розташована у Празі, вони бачать зараз три життєздатні варіанти розвитку подій.

По-перше, президент Чехії Мілош Земан, який конституційно призначає та розпускає уряд, може не прийняти відставку, оскільки вибори повинні відбутися протягом п'яти місяців, і кабінет може продовжувати функціонувати в нинішньому вигляді, можливо, без міністра Бабіша. Або ж, президент може прийняти відставку, але буде просити уряд працювати до виборів в жовтні.

Це цілком можливий сценарій, враховуючи, що президент Земан підтримує пана Бабіша і це дасть йому потенційний імпульс до парламентських виборів, яким передуватиме жорстка кампанія.

Другий можливий варіант: президент може прийняти рішення про відставку і призначити свій власний уряд, який, ймовірно, не матиме підтримки в парламенті та керуватиме країною протягом декількох місяців без підтримки законодавчого органу. Цей рідкісний і дуже спірний крок уже був використаний президентом Земаном у 2013 році.

Наостанок, хоча це й здається малоймовірним, але президент, можливо, вимагатиме дострокових виборів, до жовтня. Проте, це не слугуватиме інтересам ані президента, ані будь-кого з великих політичних гравців.

У цілому, жодних серйозних політичних зрушень можна не очікувати від чеського кабінету в найближчі п'ять з лишком місяців, поки не буде сформовано новий уряд, вважають експерти.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-