Україна закликала ООН переглянути підходи до миротворчих операцій

Україна закликала ООН переглянути підходи до миротворчих операцій

Укрінформ
Операції ООН з підтримки миру, які продовжують нині діяти на різних континентах, потребують перегляду ефективності та забезпечення розумного підходу своєї діяльності.

Про це заявив у четвер під час засідання РБ ООН щодо миротворчих операцій постійний представник України при Організації Володимир Єльченко, передає власний кореспондент Укрінформу.

"Сьогодні Місії ООН з підтримання миру намагаються розв'язувати проблеми ХХІ століття із застарілими інструментами ХХ століття", - наголосив представник України.

Він підкреслив, що в час, коли у світі відбувається технологічна революція, уявлення представників миротворчих операцій ООН залишається архаїчним – "солдат у блакитному шоломі з біноклем". Тому, за словами Єльченка, давно пора перейти до ефективних та водночас економічних форм проведення операцій з підтримання миру.

У цьому зв'язку він підкреслив, що Україна повністю погоджується з необхідністю структурних реформ і ретельного перегляду мандатів кожної місії, а також контролю за ефективністю їх застосування "з упором на захист цивільного населення й досягнення політичного рішення".

"Ми вважаємо, що місії повинні бути забезпечені чітким, узгодженим та водночас потужним мандатом, який досягає своєї мети та є достатнім для забезпечення безпеки й захисту цивільних осіб, в тому числі припинення незаконного притоку зброї та найманців", - зауважив представник України.

Зважаючи на те, що ситуація у сфері безпеки в районах конфліктів може швидко змінюватися, "такі мандати повинні включати в себе положення, що дозволятимуть місіям з підтримання миру застосовувати силу в умовах безпосередньої загрози для персоналу або цивільних осіб, в тому числі терористичних загроз", зазначив Єльченко.

Нагадаємо: станом на сьогодні свої завдання продовжують виконувати 16 Місій ООН в рамках операцій з підтримання миру, у тому числі дев'ять на Африканському континенті, дві в Європі (Косово і Кіпр), три на Близькому сході, одна на кордоні Індії і Пакистану та одна на Гаїті. Загалом, починаючи з 1956 року, ООН ініціювала близько 70-ти операцій з підтримання миру.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-