Німеччина збільшує оборонні видатки, але не з примусу США - Габріель

Німеччина збільшує оборонні видатки, але не з примусу США - Габріель

Укрінформ
В умовах численних викликів трансатлантичний зв'язок є необхідним, і Німеччина добровільно збільшує витрати на оборону, а не з примусу з Вашингтону.

Про це заявив глава МЗС ФРН Зігмар Габріель у Брюсселі на зустрічі міністрів НАТО, повідомляє кореспондент Укрінформу в Німеччині.

«Альянс знаходиться на роздоріжжі і стикається з безліччю проблем в Європі та навколо неї. Зважаючи на ці виклики, сильний трансатлантичний зв'язок є ключовим», - заявив Габріель.

Він вважає «життєво важливим», щоб саміт в травні послав чіткий сигнал про єдність, у тому числі про відновлення прихильності США колективній обороні.

Німеччина, за словами її представника, розуміє і приймає заклик про розподіл тягаря у рамках Північноатлантичного союзу. Габріель нагадав, що в оборонному бюджеті ФРН вже намітилася тенденція до зростання. «Тому що це справжні наші інтереси, а не тому, що хтось примушував нас це робити», - підкреслив глава МЗС Німеччини. 

Він назвав цифри: витрати країни на оборону збільшилися на 13,7% за критеріями НАТО. Тільки у 2017 році бюджет збільшиться на 7,9%. При цьому дипломат зазначив, що витрати на оборону не повинні визначатися тільки кількісними цілями. 

Габріель також підкреслив, що Німеччина є одним з найбільших учасників міжнародної гуманітарної допомоги - 1,2 млрд євро в 2016 році. При цьому велика частина витрат на сьогодні у зв'язку з кризою біженців «пов'язана з наслідками невдалих військових втручань у минулому», заявив керівник німецького зовнішньополітичного відомства.

Невоєнні зусилля зі стабілізації, гуманітарну допомогу та розвиток він вважає важливою інвестицією, яку партнери також повинні брати до уваги. Ця інвестиція допоможе скоротити потребу в дорогих військових операціях в майбутньому, резюмував Габріель. 

Як повідомлялося, нещодавно президент США докорив Берліну в тому, що він заборговував НАТО мільярдні суми. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-