Рютте про скандал із турецькими міністрами: Це наче неправильне кіно

Рютте про скандал із турецькими міністрами: Це наче неправильне кіно

Укрінформ
Прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте назвав "дивними" рішення турецького уряду щодо приїзду міністрів у Роттердам, однак вважає, що зараз необхідно добитися деескалації ситуації. 

Про це він сказав в інтерв'ю нідерландській програмі WNL op Zondag, яке цитує нідерландське видання NOS.

"Ми наче опинилися у якомусь неправильному кіно", - сказав Рютте, додавши, що зробить все можливе для деескалації ситуації.

За його словами, протягом останніх кількох днів він вісім разів розмовляв з турецьким прем'єр-міністром Біналі Їлдиримом, востаннє о 2 годині в ніч на неділю.

На думку Рютте, найбільшою проблемою є те, що уряд Туреччини продовжує говорити про турецьких громадян у Нідерландах. Водночас нідерландський прем'єр вважає, що це  громадяни Нідерландів, які також можуть мати право голосу у Туреччині.

Як зазначається, говорячи про заяви турецької сторони про застосування санкцій, нідерландський прем'єр заявив, що Нідерланди не дозволять себе шантажувати.

Він також заявив, що Нідерланди мали право не дозволити перебувати у Нідерландах турецькому міністру, оскільки вона, за словами Рютте, не мала дипдоматичного імунітету.

Як повідомлялося, влада Нідерландів запобігла візиту міністра закордонних справ Туреччини Мевлюта Чавушоглу і міністра у справах сім'ї та соціальної політики Туреччини Фатми Бетуль Саян Каї до Роттердама для участі у зустрічі з турецькою громадою цієї країни. Турецький міністр Каї у супроводі співробітників поліції була відправлена з Нідерландів до Німеччини.

Раніше міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу заявляв, що хоче відвідати Роттердам на підтримку референдуму про надання широких повноважень президентові Реджепу Таїпу Ердогану. Проте Нідерланди відкликали дозвіл на приземлення його літака у Роттердамі.

Крім того, співробітники правопорядку Нідерландів розігнали мітинг етнічних турків, які зібралися біля стін генконсульства в Роттердамі в знак підтримки турецького міністра. За оцінками нідерландської поліції, було затримано 12 людей.

МЗС Туреччини зажадало, щоб посол Нідерландів в Анкарі, який перебуває на даний момент у відпустці поза межами Туреччини, певний час не повертався до виконання своїх обов'язків.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-