Польща заблокує підсумкову декларацію саміту ЄС

Польща заблокує підсумкову декларацію саміту ЄС

Укрінформ
Польща заблокує підсумкову декларацію сьогоднішнього саміту ЄС у Брюсселі, що означатиме невизнання його результатів і його фактичну нелегітимність.

Таким чином Варшава протестує проти обрання чинного президента Євроради Дональда Туска на чергову 2,5-річну каденцію, заявила під час прес-конференції у Брюсселі глава польського уряду Беата Шидло, інформує власний кореспондент Укрінформу.

“Я поінформувала, що не прийму декларацію цього саміту. Саміт не буде вважатися дійсним, але попри це Туск разом з 27-ма прем'єрами пробує шукати якусь іншу юридичну формулу, щоб прийняти документ, не знаю який, не знаю на яких принципах”, - заявила Шидло.

Вона висловила жаль з приводу того, що колеги з європейських країн не дослухалися до позиції Варшави, яка не підтримала кандидатуру Туска, а офіційним кандидатом від Польщі на цю посаду назвала депутата Європарламенту Яцека Саріуша-Вольського. Особливий жаль вона висловила з приводу того, що позицію Польщі не підтримали партнери по близькій до Польщі “Вишеградській групі”.

Глава польського уряду заявила: обрання президента Євророади показало, що Євросоюз перебуває у глибокій кризі і потребує негайних реформ.

Шидло підкреслила, що не боїться ізоляції Польщі в ЄС. Навпаки, вона висловила переконання, що сьогоднішній день змусить лідерів інших країн ЄС замислитися на сказаними нею словами і “чи варто йти на компроміси за будь-яку ціну”.

На думку глави польського уряду, ЄС має чітко визначити правила обрання вищих посадових осіб Спільноти, оскільки у нинішньому вигляді вони є не чіткими і не враховують думку країни, з якої походить кандидат на високу європейську посаду.

Шидло не виключила, що в майбутньому також може заблокувати певні рішення самітів ЄС.

“Побачимо, в якому напрямі піде ЄС. Польща однозначно буде прихильником змін, які є необхідними у веденні наших зустрічей, в організаційних питаннях”,-  констатувала глава польського уряду.

Польський прем'єр повідомила також, що візьме участь в п'ятницю в неформальній зустрічі європейських лідерів, під час якої дискутуватиметься проект Римської декларації, яку мають прийняти наприкінці березня до 60-ї річниці підписання Римського договору про створення Європейського економічного співтовариства.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-