Суд Іспанії викликав лідера каталонських сепаратистів для свідчень у справі про тероризм

Верховний суд Іспанії в понеділок закликав колишнього главу уряду, а нині депутата Європарламенту Каталонії Карлеса Пучдемона дати свідчення як обвинуваченого у справі про тероризм.

Про це повідомляє АР, передає Укрінформ.

У заяві суду сказано, що лідер каталонських сепаратистів, а також каталонський регіональний депутат Рубен Вагенсберг, які перебувають за межами Іспанії, викликані для надання свідчень у режимі відеоконференції.

Слухання відбудуться у період 17-21 червня, точна дата буде узгоджена пізніше.

Верховний суд розпочав розслідування проти Пучдемона і Вагенсберга щодо тероризму у зв'язку зі справою про організацію протестів проти ув'язнення лідерів каталонських сепаратистів, причетних до незаконного референдуму про незалежність у 2017 році. Під час демонстрацій тисячі протестувальників заблокували доступ до аеропорту Барселони, вступаючи в сутички з поліцією, що призвело до скасування багатьох рейсів.

61-річний Пучдемон утік до Бельгії після невдалої спроби відокремлення Каталонії у 2017 році, він досі перебуває в розшуку в Іспанії за звинуваченнями у нецільовому використанні державних коштів.

У 2019 році він здобув місце в Європейському парламенті і зберіг лідерство у партії Junts ("Разом").

Вагенсберг переїхав до Швейцарії.

Читайте також: У Туреччині затримали 340 осіб за організацію заворушень після виборів

Як повідомляв Укрінформ, нещодавно Карлес Пучдемон, який у 2017 році очолив незаконний рух за від’єднання регіону від Іспанії, оголосив про свій намір знову висуватися на виборах у Каталонії.

У 2017 році регіональна адміністрація в Каталонії на чолі з Карлесом Пучдемоном організувала референдум про незалежність, нехтуючи наказами центрального уряду та рішенням Верховного суду Іспанії про порушення Конституції.

Мадрид направив до Каталонії поліцію, щоб зупинити референдум.

Каталонський парламент все ж проголосив незалежність, але не зміг заручитися міжнародною підтримкою. Пучдемон і кілька інших регіональних високопосадовців утекли з Іспанії.

У жовтні 2019 року Верховний суд Іспанії засудив до тривалого ув'язнення дев'ятьох політиків та громадських діячів за спробу відокремлення Каталонії. Їх визнали винними в організації 2017 року незаконного референдуму про суверенітет регіону та проголошенні його незалежності.

Минулого тижня парламент Іспанії ухвалив закон про амністію для каталонських сепаратистів.